Sabor: Nakon pandemije moguć je apsolutni kaos s dozvolama

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nekoliko saborskih zastupnika upozorilo je u srijedu kako bi “apsolutni kaos” mogla izazvati činjenica da je zbog pandemije koronavirusa, većini dokumenata kojima istječe trajanje, važenje produženo do kraja pandemije, plus 30 dana.

“Ajmo reći da će pandemija trajati tri mjeseca, i onda ćete imati 30 dana za sve kojima je istekao bilo koji dokument da “nasrnu” na policiju, urede, službenike, to bi moglo izazvati apsolutni kaos, upozorila je Vesna Pusić (Glas) u raspravi o Vladinu prijedlogu da se dopune dva zakona i strancima produlji važenje dozvola boravka do 30 dana od dana prestanka epidemije.

Vladu je na takav prijedlog motivirala želja da se, za trajanja pandemije, smanje socijalni kontakti u policijskim postajama koje provode upravne postupke.

Njeno mišljenje dijeli Tomislav Saucha (Klub HNS-a) koji ističe da bi lako moglo doći do zagušenja sustava jer će nakon što pandemija prođe, ljudi “nahrupiti” zbog isteklih vozačkih i osobnih dozvola. Poziva da se učini sve da se, umjesto fizičkim dolaskom, omogući vađenje dokumenata sustavom e-građani.



Zastupnicima predložene dopune nisu sporne, no dio ih propituje nisu li u vremenu pandemije stranci u pogledu kretanja u prednosti pred hrvatskim državljanima.

Državni tajnik u MUP-a Žarko Katić to neizravno opovrgava i tumači kako su stranci s dozvolom boravka u većini svojih životnih i radnih aktivnosti isti kao i hrvatski državljani. Ako se kreću izvan mjesta prijavljenog boravišta moraju dobiti propusnicu, a za to moraju imati opravdan razlog, imaju dakle potpuno ista pravila kao i hrvatski državljani, kazao je.

Katić je, predstavljajući dopune zakona o strancima i o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora, iznio podatak da je na važećem boravku u Hrvatskoj oko 66.600 državljana trećih zemalja, dakle izvan EU-a, oko 10 tisuća ima stalni, a 56 tisuća privremeni boravak, najviše zbog rada (oko 46 tisuća) i spajanja obitelji.

U Hrvatskoj je i oko 12.500 državljana država članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji, oko 6.700 ima stalni, a 5700 privremeni boravak, najviše u svrhu spajanja obitelji ili korištenja nekretnina.

Što je s migrantskom krizom

Zastupnici Mosta i Suverenista apostrofirali su pitanje migrantske krize. Što je s njom, je li aktivna balkanska ruta, ima li migranata u BiH, kakva je situacija u Hrvatskoj, ima li virusa među migrantima, pitali su Miro Bulj i Hrvoje Zekanović.

Ne dovodeći u pitanje podršku predloženim zakonima, Ranko Ostojić (SDP) drži kako zastupnici dobivaju zakone koji nisu prioritet. Nemamo zakon o kriznom profiterstvu, izmjene ZKP-a, sudovi ne rade, ovo je postao raj za kriminalce, no to očito nisu bitne stvari i ovom trenutku, primijetio je Ostojić.

Ostojić: Sabor se minutom šutnje mogao prisjetiti logoraša

SDP-ov zastupnik kazao je i kako se Sabor, barem minutom šutnje, mogao prisjetiti onih koji su 22. travnja 1945. krenuli u proboj iz ustaškog logora Jasenovac.

Počast nedužnim žrtvama NDH izrazio je Vlaho Orepić (NP) koji je pozdravio zajedništvo državnoga vrha koji je otišao komemorirati u Jasenovac.

Potpredsjednik sabora Željko Reiner (HDZ) pozvao je u srijedu zastupnike da se s pijetetom prisjete dviju važnih obljetnica, 75. obljetnice proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac te 30. obljetnice prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj.

Cijeli državni vrh je danas u Jasenovcu na obilježavanju toga događaja. Prisjetimo se toga s pijetetom, pozvao je zastupnike Reiner na početku ovotjednog zasjedanja Hrvatskog sabora.

Komentari