Sabor bi već u petak mogao glasati o Kujundžićevom nasljedniku

Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u utorak je službeno izvijestio predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da je Milana Kujundžića razriješio dužnosti ministra zdravstva.

Ime novog ministra zdravstva znat će se u srijedu. “Nakon danas provedenih konzultacija, sutra ću predložiti novog ministra”, najavio je premijer.

Premijer Plenković smijenio ministra Kujundžića: U ovom trenutku Kujundžić bio fokusiran na teme koje nisu imale veze s Ministarstvom zdravstva



Dok za postupak razrješenja ministara u Saboru nema posebne procedure, Poslovnik jasno propisuje postupanje kad se pojedini član Vlade imenuje naknadno.

U tom slučaju o kandidatu se ne raspravlja na skupnoj sjednici Sabora, već samo u nadležnom saborskom odboru, a u ovom slučaju to je Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku.

Potvrđuje to predsjednica Odbora Ines Strenja (Most) koja kaže da bi o kandidatu za Kujundžićeva nasljednika to radno tijelo moglo raspravljati u srijedu, odnosno u četvrtak.

Odbor u srijedu ima redovnu sjednicu, ako do tada iz Vlade stigne prijedlog imenovanja raspravit ćemo to u srijedu, ako ne sazvat ću novu sjednicu u četvrtak, pa bi Sabor već u petak mogao glasovati o novom ministru zdravstva, kaže Strenja.

Strenja očekuje Plenkovića na sjednici Odbora, kako bi tamo predstavio i branio kandidata za ministra, kojega se na sjednici može propitivati i koji je dužan na pitanja odgovoriti.

Nakon saslušanja na Odboru Sabor će bez rasprave glasovati o povjerenju novom ministru zdravstva.

Po neslužbenim izvorima iz Vlade, novim ministrom zdravstva mogao bi postati dosadašnji Kujundžićev pomoćnik Vili Beroš.

Komentari