Sabina Glasovac: Vlada i osovina Plenković-Divjak pali su na ispitu zrelosti i odgovornosti prema učenicima i roditeljima

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnica SDP-a Sabina Glasovac u utorak je poručila da je Vlada pala na ispitu mjera za obrazovanje, izrazila nadu da otvaranje škola nije stvaranje privida normalizacije stanja kao uvod u izbore, a ogromnom greškom smatra “naprasit, nepripremljen projekt povratka djece u škole”.

“Pokušaj Vlade da preuzme zasluge za sve ono što je dobro u ovoj krizi, a prebaci odgovornost za sve loše je propao. Činjenica da je manje od dva posto roditelja poslalo djecu u škole govori da roditelji nemaju povjerenja u to da Vlada može jamčiti sigurnost, kvalitetno obrazovanje i normalizaciju stanja u školama za njihovu djecu”, poručila je Glasovac na konferenciji za novinare.

Kada bi se uspješnost ove mjere mjerila na ispitu, prolaznost od dva posto značila bi pad, to nije ni za ocjenu dovoljan, ustvrdila je. “Vlada i osovina Plenković-Divjak pali su na ispitu zrelosti i odgovornosti prema učenicima i roditeljima. Jedino što su uspjeli u ova dva tjedna je izbezumiti roditelje, sluditi maturante, izignorirati ravnatelje, osnivače, psihologe, pedagoge, učenike i roditelje prilikom donošenja odluka”, kritizirala je SDP-ova zastupnica.

Izrazila je nadu da plan ove Vlade nije pošto-poto, na brzinu otvarati škole i provoditi maturu da bi se stvorio privid normalizacije stanja i da bi to bio uvod u izbore.



“Iskreno se nadam da djeca nisu oružje i poligon na kojemu želimo fiktivno prikazivati kako je sve u redu, a ništa nije u redu, da bi se sutra moglo reći- ‘ako se otvaraju gospodarstvo i škole nema razloga da ne idemo na što ranije izbore”, istaknula je.

Smatra da nema nikakve logike osim HDZ-ove da se na maturu i izbore može, ali svugdje drugdje osoba koja je u samoizolaciji ne može i očito je riječ o HDZ-ovom predizbornom manevru.

“Napravljena je ogromna pogreška prilikom naprasitog, nepripremljenoga projekta povratka djece u škole i osiguravanja normalizacije obrazovnoga sustava koji se na kraju sveo na pokušaj čuvanja djece i sada kontrolu štete”, zaključila je Glasovac.

Njezin stranački kolega Domagoj Hajduković smatra da je otvaranje škola u ovakvoj epidemiološkoj situaciji “potpuno pogrešan, nepripremljen i loše objašnjen potez. Vlada se hvali kako sluša struku, ali u ovom slučaju nije slušala ni Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) ni pet župana koji su svi upozorili na velike probleme ako se otvore škole”, dodao je.

Nijedna škola nema uvjete da zadovolji epidemiološke preporuke Nacionalnoga stožera, a nisu uspjeli uvjeriti ni roditelje da pošalju djecu u školu, smatra Hajduković. Naveo je podatke SHU-a, prema kojima se u Osječko-baranjskoj županiji na nastavu odazvalo 1,4 posto učenika, u Splitsko-dalmatinskoj 0,8 posto, u Koprivničko-križevačkoj 0,1 posto, u Varaždinskoj županiji 0,54 posto, prosjek Hrvatske je 1,77 posto učenika, dok u Zagrebu, kojega je pogodio potres, 23 školska objekta nisu upotrebljiva.

“Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kaže da su roditelji odgovorni i oni moraju odlučiti žele li slati djecu u školu ili ne i riječ je o izlaganju djece nepotrebnom riziku. Osnovnoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj je obavezno pa u školu idu ili svi ili nitko, a ovako je samo napravljen još veći kaos”, upozorio je Hajduković.

Komentari