S vikendom dolaze prvi minusi; Na Jadranu jaka i olujna bura, na kopnu magla i jutarnji mraz

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

“I u subotu će biti vjetrovito, u Slavoniji, Baranji i Srijemu uz umjeren sjeverni vjetar. Prevladavat će sunčano, a ujutro još može biti umjerene naoblake. Najniža jutarnja temperatura zraka između -1 i 1 °C, a najviša dnevna od 5 do 7 °C.

Relativno hladno bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a osjet hladnoće pojačavat će umjeren sjeveroistočni vjetar. Međutim, prevladavat će sunčano pa će se hladnoća zasigurno lakše podnositi.

Na sjevernom Jadranu vedro, uz jaku i olujnu buru, podno Velebita na udare i orkansku, te uz valovito i jače valovito more. U gorskoj Hrvatskoj nakon umjerene naoblake u prvom dijelu dana slijedi većinom sunčano vrijeme. Temperatura će od jutarnjih oko -3 °C porasti do samo 2 °C, uz umjeren, povremeno i jak sjeveroistočnjak.

Vjetar će najvjerojatnije stvarati probleme u prometu i na srednjem Jadranu uz jaku buru, na udare olujnu pa i orkansku, te također valovito i jače valovito more. Prevladavat će sunčano, ujutro u unutrašnjosti Dalmacije i relativno hladno, a i dnevna temperatura zraka bit će niža nego u petak, uglavnom između 8 i 12 °C.



Umjerene, mjestimice i povećane naoblake prijepodne će biti na jugu Hrvatske, a zatim sve sunčanije. Puhat će jaka i olujna bura, more biti valovito i jače valovito, a najviša temperatura zraka između 10 i 13 °C.”

Od nedjelje stabilnije i mirnije, ali ujutro čest mraz

“Od nedjelje u kopnenom području ponovno raste vjerojatnost za dugotrajniju maglu. Početkom tjedna oblačnije, uz mogućnost za mjestimične vrlo slabe oborine. Jutra će biti hladna, osobito u nedjelju. Dnevna temperatura u porastu, osobito u gorju, dok će u nizinama ovisiti o trajanju magle i niskih oblaka.

Bura će na Jadranu u nedjelju oslabjeti uz sunčano, gotovo vedro vrijeme. S početkom sljedećeg tjedna oblačnije, ali postupno toplije. U utorak ponovno valja računati na buru.”, prognozirala je za HRT  Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Komentari