Ruža Tomašić: Ne dam svoj mandat Pauletiću, idem u Sabor

Ruža Tomašić, koja je odlučila osvojeni saborski mandat staviti u mirovanje na godinu dana, te ga po odluci Hrvatske konzervativne stranke prepustiti Marku Milanoviću Litri koji je osvojio 19 glasova, na naš upit odmah pozvala na članak 42. stavak 3. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

I Robert Pauletić odmah je poslao odluku Hrvatskog sabora o vjerodostojnom tumačenju te odredbe, iz koje proizlazi da prednost imaju preferencijalni glasovi, a ne odluka stranke, a on ih je osvojio 19,79%. Dvojba mora biti riješena prije konstituirajuće sjednice, odlukom Tomašić ili Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

PRIJEPORI OKO SABORSKOG MJESTA Tko će na kraju mijenjati Ružu Tomašić? Evo što kažuNeće pučisti uzeti mandat Spomenuto tumačenje 2017. tražio je MIP, ali je Odbor za zakonodavstvo pod predsjedanjem Dražena Bošnjakovića (HDZ) tada predložio Saboru da odbije zahtjev jer članak 42. stavak 3. ZIZHS-a “nedvojbeno određuje da se na određivanje zamjenika zastupnika primjenjuju odredbe o preferencijalnom glasovanju”, a tek ako na listi nema takvog kandidata, onda zamjenika određuje stranka kojoj je pripadao zastupnik kojem mandat miruje. Tada je HDSSB odlučio da Josip Salapić u Saboru bude zamjena Branimiru Glavašu koji je mandat stavio u mirovanje iako su preferencijalno Vladimir Šišljagić i Dinko Burić imali prednost.

Glavaš je tu dvojbu riješio i prije odluke o tumačenju uz riječi “neće pučisti uzeti moj mandat”. I Ruža Tomašić zna za taj slučaj, ali stručnjaci su joj rekli kako se to odnosi na izbor kandidata unutar iste stranke na koalicijskoj listi pa bi preferencijalni glasovi bili odlučujući da je Pauletić član HKS-a, ali on je član Domovinskog pokreta.

Kad su iz Večernjeg lista Ružu Tomašić naknadno pitali što ako se i nakon dodatnih konzultacija njezino tumačenje ispostavi spornim, rezolutno nam je uzvratila: “U tom slučaju vraćam se u Hrvatski sabor, ne dam svoj mandat i prekidam svoj mandat u EP-u!”.

Komentari