Ruski i kineski vojni brodovi prošli tjesnacem između dva japanska otoka

REFILE - CORRECTING SPELLING OF LOCATION WHERE PICTURE WAS TAKEN The future USS Freedom (LCS 1), the first ship in the U.S. Navy's new Littoral Combat Ship (LCS) class, undergoes builder's trials on Lake Michigan near Marinette, Wisconsin in this picture taken July 28, 2008. LCS is a focused-mission ship designed to defeat threats such as mines, quiet diesel submarines and fast surface craft. The 378-foot future USS Freedom is being designed and built by a Lockheed Martin-led industry team. Picture taken July 28. REUTERS/U.S. Navy/Lockheed-Martin/Handout (UNITED STATES). FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.

Deset brodova ruske i kineske ratne mornarice jučer je plovilo tjesnacem koji razdvaja glavni japanski otok i njegov sjeverni otok Hokkaido, priopćila je japanska vlada, dodajući da pomno prati takve aktivnosti.

Ovo je prvi put da Japan potvrđuje informaciju o plovidbi brodova kineske i ruske mornarice tjesnacem Tsugaru koji razdvaja Japansko more od Pacifika.

Premda tjesnac spada u međunarodne vode, veze Japana i Kine odavno nagriza spor u čijem je središtu skupina otočića u Istočnome kineskom moru. Teritorijalni spor postoji i između Tokija i Moskve.

“Vlada pomno prati aktivnosti brodova kineske i ruske mornarice u području blizu Japana poput ove”, rekao je zamjenik glavnog tajnika kabineta Yoshihiko Isozaki na redovitoj konferenciji za novinare u utorak.



“I dalje ćemo biti maksimalno angažirani kada su posrijedi nadzorne aktivnosti u vodama i u zračnom prostoru oko Japana”, kazao je.

Glasnogovornik japanskog ministarstva obrane izjavio je da se ne radi o ulasku brodova u japanske teritorijalne vode i da prolaskom kroz tjesnac plovila nisu prekršila međunarodna pravila.

Rusija i Kina su od 14. do 17. listopada održale zajedničke pomorske vježbe u Japanskome moru u sklopu pomorske suradnje dviju zemalja. U vježbama su sudjelovali ratni brodovi i brodovi za potporu iz Ruske pacifičke flote.

Moskva i Peking posljednjih nekoliko godina njeguju međusobno bliskije vojne i diplomatske veze s obzirom na razdoblje u kojem su se odnosi obiju zemalja sa Zapadom pogoršali.

Komentari