Rusija kritizira odluku Europe o pokretanju mehanizma rješavanja sporova

pixabay

Rusija je kritizirala “nepromišljene akcije i duboko razočaravajuće” odluke Europljana o pokretanju mehanizma rješavanja sporova koji je dio međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

“Ne isključujemo da bi nepromišljene akcije Europljana mogle dovesti do nove eskalacije u vezi sporazuma o iranskom nuklearnom programu i onemogućile njegovu primjenu u početno odgovorenom okviru”, navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Moskva je rekla da ne vidi “nikakav razlog za taj postupak”. “Mehanizam rješavanja sporova je je uspostavljen u sasvim druge svrhe. Razlozi poteškoća primjene sporazuma su opće poznati i nemaju veze s Iranom“, već sa Sjedinjenim Državama koje su se jednostrano povukle iz sporazuma 2018. i nametnule nove sankcije Teheranu, dodala je ruska diplomacija.

Moskva drži da je iranski nuklearni programa “ostao pod stalnom kontrolom IAEA-e”.



“Unatoč svim izazovima, nuklearni sporazum nije izgubio na važnosti. Zalažemo se za njegovu sustavnu provedbu, sukladno dogovorenim parametrima 2015.”, nastavila je ruska diplomacija koja zahtijeva od Europljana da ne otežavaju situaciju.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka, supotpisnice sporazuma iz 2015. u utorak su aktivirale mehanizam rješavanja sporova predviđen sporazumomu slučaju kršenja obveza.

Petog siječnja Teheran je najavio petu i posljednju fazu svog plana smanjenja iranskih obveza u odgovoru na izlazak Sjedinjenih Država iz sporazuma 2018. i na uvođenje teških američkih sankcija koji guše njegovo gospodarstvo.

Komentari