Rusi oslobodili deset ratnih zarobljenika, među njima i jedan Hrvat Vjekoslav Prebeg

Pixabay

Rusija je u srijedu oslobodila desetoricu stranaca, uključujući Hrvata, uhićenih u Ukrajini, nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, objavio je saudijski dužnosnik.

Saudijska Arabija je ranije u srijedu objavila da je Rusija oslobodila desetoricu stranaca, uključujući Hrvata uhićenih u Ukrajini, nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana,

– Zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja, priopćilo je ministarstvo.

Prema saudijskom dužnosniku, među oslobođenima su državljani SAD-a, Britanije, Švedske, Hrvatske i Maroka.



Dodao je da je zrakoplov koji ih je prevozio sletio u zaljevsku monarhiju.

Prebeg je bio uhićen kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijetila smrtna kazna.

U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđanom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici.

Na Zrinjevcu kažu da su hrvatske vlasti od prvog dana predano radile i surađivale s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega i da je to je bila tema razgovora premijera Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom prilikom posjeta Ukrajini u svibnju.

Komentari