Rumunjska donirala Srbiji 50 400 doza cjepiva

Ilustracija Foto: Profimedia

U Beogradu je preuzeto 50 400 doza cjepiva AstraZeneca koje je Srbiji donirala Rumunjska. Cjepivo je preuzeo Beogradski Institut za virosologiju, cjepiva i serume “Torlak”, a Rumunjska ga je nabavila kroz Mehanizam civilne zaštite Europske unije.

Danijela Urošević, pomoćnica srbijanskog ministra zdravlja za međunarodnu suradnju zahvalila je Rumunjskoj na donaciji te istaknula kako ta cjepiva ne dolaze “zato što ih Srbiji nedostaje, već zato što cjepiva poručena posredstvom mehanizma Covax kasne”.

Od početka kampanje imunizacije Srbija je jedna od najuspješnijih zemalja po nabavi cjepiva razmjerno broju stanovnika, a u subotu je na punktu za cijepljenje u tijeku dociepljivanje gospodarstvenika iz drugih zemalja regije. U Srbiji je od ožujka ove godine cijepljeno više od 36.000 stranih državljana, a deseci tisuća doza cjepiva donirani su zemljama regije.

Članicom Mehanizma Srbija je postala 2015. godina, a ovo je deveta akcijia tog euromehanizma od ožujka prošle godine kojim se podupire borba Srbije protiv covida. Ukupan iznos pomoći doseže više od sedam milijuna eura. Naime, Unija je, sveukupno, mobilizirala više od 66 milijuna eura za Srbiju i uložit će mnogo više za potporu ekonomiji.



U Srbiji se koriste četiri vrste cijepiva: Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, kineski Sinopharm, te ruski Sputnjik V, koji se od početka lipnja proizvodi i u Srbiji..

Komentari