Rončević: Broj cijepljenih u Primorsko-goranskoj nije dovoljan, ali njemu pripisujemo dobru epidemiološku situaciju

Screenshot HRT

Iako je primorska regija obojena u narančasto, Primorsko-goranska županija dobro se drži i još je uvijek u zelenom.

Epidemiološka slika u Primorsko-goranskoj županiji je i dalje vrlo dobra, unatoč blagom porastu slučajeva.

“Danas imamo 12 novooboljelih, ukupno 13 osoba hospitalizirano u KBC Rijeka, na sreću je samo jedna na respiratoru. To je još uvijek pokazatelj jednog trenda stagnacije, odnosno na tjednoj bazi jednog blagoga porasta incidencije. Preko pola novozaraženih su mlađa populacija, radi se o mlađim odraslim osobama”, rekao je Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološkog odjela NZJZ-a Primorsko-goranske županije za Dnevnik HTV-a.

Danas nema zabilježenih smrtnih slučajeva, jučer je zabilježeno dvoje preminulih koji su bili iz Istarske županije.



“Tako je, treba napomenuti da je KBC Rijeka regionalni klinički bolnički centar koji osim Primorsko-goranske županije pokriva i Istarsku i Ličko-senjsku županiju, tako da među oboljelima i među umrlima ima nažalost imamo i poneke iz drugih županija”, naglašava Rončević.

Iako je cijela primorska regija označena narančasto, Primorsko-goranska županija je još uvijek u zelenoj zoni.

“Mi smo i županija koja je poslije Grada Zagreba među najbolje procijepljenima tako da smo sada sa završenim cijepljenima na oko 52 posto odraslog stanovništva. To još naravno nije zadovoljavajuće, ali je i toj činjenici za prepisati relativno dobru situaciju unatoč turističkoj sezoni”, rekao je.

“S druge strane turistička sezona se u našoj županiji odvija bez nekakvih velikih masovnih događaja koji bi mogli biti velika žarišta. Radi se prvenstveno o obiteljskom turizmu koji je što se tiče rizika od epidemije najniži”, dodao je.

Testira se veliki broj ljudi, jučer se testiralo 4200 osoba, a oko 0,3 posto je pozitivnih.

“Nismo otok, tako da ćemo vjerojatno bilježiti neke veće brojke u bliskoj budućnosti, ali nadamo se ipak da će napredovanjem cijeljenja taj prirast biti još manji, ali između ostalog iskoristimo ovo vrijeme kad se turizam može odvijati”, zaključio je Dobrica Rončević.

Komentari