Roman Abramovič podnio tužbu protiv Vijeća EU

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Ruski milijarder Roman Abramovič podnio je tužbu protiv Vijeća Europske unije, javlja Euro News. Vijeće EU sankcioniralo je Abramoviča u sklopu niza mjera usmjerenih na Rusiju i saveznike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Abramovič je jedan od nekoliko ruskih oligarha koje je EU u ožujku sankcionirala te im zamrznula imovinu. Tada je rečeno da Abramovič ima dobar odnos s Putinom, no on je to demantirao.

Britanska vlada je Abramoviča natjerala da proda prvoligaški klub Chelsea, koji je u ponedjeljak prodan za 3.2 milijarde dolara. Portugalske vlasti potvrdile su da prodaja Chelseaja nije išla u korist Abramoviča ili njegovih suradnika jer će se prihod iskoristiti za humanitarne aktivnosti u Ukrajini, prenosi Index.hr.

“Ova prodaja označava zajednički angažman Europske komisije, Portugala i Velike Britanije. Prodaja je u potpunosti u skladu sa sankcijama EU”, rekli su iz Komisije za AP.



Britanska vlada je u travnju zamrznula imovinu ruskih biznismena povezanih s Abramovičem. Riječ je o Eugeneu Tenenbaumu i Davidu Davidoviču te o imovini vrijednoj 10 milijardi funti. Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss kazala je da je to najveće zamrzavanje imovine u povijesti Velike Britanije.

Komentari