RODITELJI OGORČENI ‘Želim biti s djetetom u bolnici, a ne na kavi’

Facebook

Na Facebook stranice Roda pokrenuta je akcija zbog novih restriktivnih mjera koje se provode u bolnicama zbog koronavirusa. Naime bolnice su uvele restrikcije posjeta, a kako kažu u Rodi, takve mjere su neosjetljive za ranjivu djecu. Evo što kažu:

“Svega nekoliko dana od ponovne pojave koronavirusa, bolnice su odlučile zatvoriti svoja vrata za posjete.

To ne bi bilo problematično da se s posjetima ne izjednačava (i jednako tretira!) neizmjerno važno pravo djeteta da bude hospitalizirano u pratnji roditelja. Time su bolesna, hospitalizirana djeca (ponovo) ostala bez pratnje roditelja jer se unutar našeg zdravstvenog sustava kontinuirano ne prepoznaju potrebe jedne od najranjivijih skupina pacijenata – djece.

Uz problem proizvoljnog dopuštanja i ukidanja pratnje na porodu, pravo djeteta i roditelja na nerazdvajanje tijekom hospitalizacije djeteta, gorući je problem uvijek, a situacija s koronavirusom samo je dala dodatno opravdanje za odvajanje roditelja i djece. Kako je moguće da smo manje rizični po okolinu u bilo kojoj drugoj situaciji, osim kad bismo trebali biti uz naše najmilije u njihovim najranjivijim trenucima?



Ne želimo da nam klinci budu bolesni a sami, svaki roditelj želi ostvariti pravo da bude uz dijete u bolnici (ili da ga zamijeni druga odrasla osoba u koju dijete ima povjerenja) jer pratnja nije luksuz!”, poručuju.

Komentari