ROBOTI POLICAJCI NISU ZNANSTVENA FANTASTIKA Policija u SAD-u ih potiho koristi već mjesecima

Policija iz Massachusettsa duže vrijeme koristi robote tvrtke Boston dynamics, zvanog Spot, saznali su iz Unije za građanske slobode u Massachusettsu. O tom podatku nisu sami izvijestili javnost.

Spot za sada ne nosi oružje, ali dokumenti lokalne policije koje su objavili novinari pokazuju da u policiji računaju na robote u vlastitim operacijama.

Spot robot je radio za policiju najranije od travnja 2019, i sudjelovao je u barem dvije policijske akcije. Nije poznato kakvu ulogu je robot imao.

Nije poznato je li robotom upravljao čovjek, i koju razinu autonomije je imao.



Spot robot can now test construction sites

Construction workers: meet what could be your future boss. Boston Dynamics robot Spot can now autonomously navigate complicated construction zones, and perform detailed (and somewhat creepy) onsite inspections: https://wired.trib.al/0CcVEmR

Gepostet von WIRED am Donnerstag, 11. Oktober 2018

Demonstracija Spot-ovih sposobnosti

Prema dokumentima koje je objavio WBUR iz Bostona, među kojima su mailovi i ugovori, policija planira koristiti robote u situacijama u kojima postoji rizik za policijske službenike.

U jednom dokumentu roboti se nazivaju “vrijednom komponentom taktičkih operacija” koje su presudne za podržavanje “strategije domovinske sigurnosti” savezne države, prenosi Gizmodo.

U trenutku kada mnoge zabrinjava postupanje američke policije prema sumnjivcima i običnim građanima, uključivanje umjetne inteligencije u policijske operacije stvara novi razlog za brigu.

Komentari