Robert Hranj žestoko odgovorio na priopćenje MORH-a, reagirao i Pantovčak

Foto: Ured predsjednika

Iz Ureda predsjednika Republike priopćeno je da su zaprimili reakciju načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja na priopćenje MORH-a. Podsjetimo, MORH ističe da je spriječio međunarodni skandal u vezi sa sudjelovanjem Počasno-zaštitne bojne na obilježavanju 27. obljetnice razmjene bugojanskih logoraša u Bugojnu. Priopćenje s Pantovčaka i reakciju admirala Hranja prenosimo u cijelosti.

“Ured Predsjednika Republike Hrvatske zaprimio je danas izjavu načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja. Zbog istinitog informiranja javnosti i interesa medija, u cijelosti objavljujemo sadržaj izjave načelnika Glavnog stožera OSRH koji je istodobno upućen Uredu PRH i Ministarstvu obrane RH.

Prilikom svečanosti prisege postupao sam po zapovijedima koje su u skladu sa zakonskim propisima i naredbom Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH, a čiji sastavni dio je bio i program svečanosti. Ministra obrane upoznao sam s navedenim programom. Netočna je tvrdnja da sam njemu ili bilo kome drugome zabranio obraćanje. Nikada nisam odbio provesti bilo koju odluku ministra obrane niti sam bilo kojim postupkom prekršio zakon. Moja današnja zapovijed za provedbu svečane prisege temelji se na naredbi Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH.

Netočno je da sam ponudio ili podnio ostavku na svoju dužnost. Ministar obrane je prije svečanosti vojne prisege od mene zatražio da podnesem ostavku. Vojnici nemaju pravo na ostavku. Zakon o obrani i Zakon o službi u OSRH ne poznaju institut ostavke, a to nije niti u skladu s kodeksom ponašanja vojnika. Nadležnosti i postupak imenovanja i razrješenja načelnika Glavnog stožera OSRH propisani su Zakonom o obrani“, stoji u izjavi načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja.



Priopćenjem su se večeras oglasili i iz Ureda predsjednika i optužili ministra obrane da narušava međunarodni ugled Republike Hrvatske i Hrvatske vojske.

– Pokušavajući sakriti svoju nesposobnost i nepoznavanje zakona, ministar obrane zloupotrebljava MORH i njegove stručne službe za svoje političke obračune ne samo s predsjednikom Republike nego sada i s načelnikom Glavnog stožera OSRH. Opasno je i neodgovorno preko službenih stranica MORH-a optuživati predsjednika Republike i načelnika Glavnog stožera OSRH za kršenje zakona, MORH ne može biti privatna ministrova služba za fabriciranje njegovih političkih prljavština, stoji među ostalim u priopćenju s Pantovčaka.

Komentari