Rimac sumnjiče je da je tražila novac i zemljište od 6500 kvadrata u zamjenu za namještanje natječaja s Ministarstvom poljoprivrede

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Uskok je u subotu, nakon provedene opsežne akcije PNUSKOK u aferi Vjetroelektrana, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, među kojima je i smijenjana državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.

Rimac i još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Posebno se ističe sumnja se da je tijekom ožujka 2020. Josipa Rimac tražila Ružicu Njavro da iskoristi utjecaj koji ima kod ministrice poljoprivrede Mariju Vučković kako bi se osigurale izmjene ranije spomenute Uredbe o zakupu šumskog zemljišta.

Preko Njavro je, sumnja se, Josipa Rimac pokušala utjecati na izmjenu važnog dokumenta, Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, čime bi se izašlo u susret tvrtkama u vlasništvu Josipa Ravlića i Ante Sladića, dvojice poduzetnika bliskih bivšoj gradonačelnici Knina. Obojica su jučer privedena.



Zemljište i novac

Tim izmjenama njih bi dvojica, kako se sumnja dobili veće iznose državnih poticaja i potpora, a dobili bi i više državnog zemljišta u zakup. Kako bi se sve to ostvarilo, sumnja se, da su Sladić i Ravlić Marinka Tokmakčiju, inače kninskog gradskog vijećnika tražili da utječe na Natašu Turbić, HDZ-ovu načelnicu Gračaca da im osigura raspisivanje najtječaja za zakup krških pašnjaka. U natječaju su trebali biti navedni uvjeti prema izmijenjenoj uredbi, odnosno oni uvjeti koji bi odgovarali tvrtkama Sladića i Ravlića.Za to su, navode istražitelji, Sladić i Ravlić Josipi Rimac obećali financijsku nagradu, ali i zemljište od preko šest tisuća kvadrata na području Rogoznice.

Sve se to, prema sumnjama USKOK-a, događalo u travnju ove godine. Tada je i Ružica Njavro navodno predložila ministrici poljoprivrede Mariji Vučković izmjenu Uredbe o zakupu šumskog zemljišta. U sve su, tvrde istražitelji, uključili i dekana Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zorana Grgića koji je na Sladićev zahtjev izradio prijedlog izmjena Uredbe, piše Telegram.

 

Komentari