RIJEŠEN PROBLEM STUDENATA STRUČNIH STUDIJA! Sabor izglasao novi Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, kojim se uspostavlja 13 umjesto 11 postojećih razina cjelovitih kvalifikacija. 

Time se kvalifikacije stečene završetkom stručnih studija stavljaju na različite razine u odnosu na one koje se steknu završetkom sveučilišnih studija.

Izmjene niza zakona

Zakon je promijenjen na tragu odluke Ustavnog suda o ukidanju njegovih odredbi koje su izjednačavale sveučilišne i stručne studije. Sud je tu odluku donio na temelju ustavne tužbe Sveučilišta u Zagrebu i pravnih fakulteta koji drže da studenti stručnih i sveučilišnih studija ne trebaju biti na istoj razini kvalifikacija. Novi zakon je izglasan skoro pa jednoglasno, sa samo tri suzdržana glasa.

Izmijenjen je i Zakon o poticanju ulaganja, kojim se ranijim poticajnim mjerama za ublažavanje posljedica pandemije dodaju nove. Iznimno se omogućuje dodjela potpora za ulaganje poduzetnicima koji 31. prosinca 2019. nisu bili u poteškoćama, ali su u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. to postali.



Korisnicima potpora za ulaganje omogućava se da za projekte čije trogodišnje razdoblje realizacije pada unutar razdoblja početka pandemije to razdoblje produlji za godinu dana.

Izglasane su i izmjene Zakona o željeznici kojim se uređuje situacija u kojoj nekoliko željezničkih prijevoznika u isto vrijeme na istim trasama zatraži od upravitelja infrastrukture dodjelu trasa, odnosno pristupa željezničkoj infrastrukturi kako bi mogli prevoziti putnike i/ili terete, pa su im zahtjevi međusobno u koliziji.

Predložene izmjene u tom slučaju propisuju postupak koji upravitelj infrastrukture provodi sa željezničkim prijevoznicima kako bi osigurao najbolje moguće ispunjavanje njihovih zahtjeva.

Većinom glasova izmijenjen je Zakon o sustavu civilne zaštite, kojim se pravilno implementira dio EU-ove direktive o kontroli i opasnosti od velikih nesreća, koje uključuju opasne tvari tzv. Seveso direktiva.

U drugo saborsko čitanje poslano je nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji, po kojima prosvjetna inspekcija više neće biti obvezna postupati po anonimnim prijavama, kao i izmjene Zakona o sportskoj inspekciji kojima se ujednačuje postupanje sportskih inspektora na cijelom području Hrvatske.

Potporu većine nije dobio prijedlog Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka i Kluba zastupnika SDP da se izmjeni Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, odnosno uvede moratorij na ovrhe do donošenja novog Ovršnog zakona, kako bi se spriječio novi val blokada računa građana.

Sandra Benčić (Možemo) istaknula je da su poslovne okolnosti gore nego prošle godine i mogu uzrokovati dugoročne posljedice za značajan broj građana.

Grozdana Perić (HDZ) poručila je kako produženje roka ne može znatnije pomoći ovršenima. U postupku je donošenje novog Ovršnog zakona, rekla je i podsjetila na sve Vladine mjere za pomoć u kriznom razdoblju.

“Kako neka mjera, koja je bila dobra kada je epidemiološka i ekonomska situacija bila bolja nego što je sada, sada više ne valja”, upitao je Peđa Grbin (SDP) .

Kvorum ipak sačuvan

Saznavši da vladajućima u Saboru nedostaje jedna zastupnica zbog smrtnog slučaja, Dalija Orešković i Marijana Puljak iz Centra odlučile su ne sudjelovati u glasanju ne želeći vladajućima čuvati kvorum.

Ostatak oporbe odlučio je sudjelovati u glasovanju, tako da je kvoruma ipak bilo.

Marin Miletić (Most) kazao je da su odlučili ostati u sabornici kako bi pokazali da nisu svi isti i jer im je stalo do hrvatskog naroda, blokiranih, ovršenih, ugostitelja, sportaša…

Stephen Nikola Bartulica (DP) rekao je da nije problem izaći u susret jer nisu politikanti i sitne duše koji će iskoristiti smrtni slučaj za jeftine političke bodove.

„Slušamo spinove premijera da smo ljuti i frustrirani, mi to nismo nego smo zabrinuti, želimo poticati kulturu parlamentarne demokracije i tretirati predstavnički dom na dostojanstven način”, kazao je Bartulica.

Tisuće studenata ostaje bez stručne spreme: Zašto sveučilišta izvode stručne studije koje sami podcjenjuju i diskriminiraju?

Komentari