Ribolovci optužuju HEP: Zatvorili su pipu na Cetini i uzrokovali pomor pastrva

Dalmacija danas

Od početka godine diljem Dalmacije palo je znatno manje oborina nego je uobičajeno za dio godine. Zbog toga su vodostaji rijeka znatno niži nego što su bili u drugom dijelu protekle jeseni, kau oborine bile vrlo izdašne.

Da se to primijetiti i na Cetini, no prizore koje je snimio jedan ribolovac ne mogu se objasniti ni najvećom sušom.

“Nit’ sam ihtiolog, nit’ sam veterinar, niti sam stručnjak, ali nisam ni budala…”, počinje svoju objavu ribič, a onda je nastavio:

“I tako nedavno prođe vrijeme mrijesta pastrve i otvorismo sezonu na salmonidnim vodama. A HEP zatvori špinu-pipu… i ne znam koliko puta do sada sam pisao, klapao i govorio o brutalnim oscilacijama vodostaja i opet ću. Ove fotke su nastale u ponedjeljak ujutro nekoliko metara od HE Đale na akumulaciji Prančević – rijeka Cetina.



Niti desetak sati prije, ovdje je visina vodenog stupca bila cca 4-5 metara, a jutros 0 metara. Našlo se uginulih pastrva, i našlo se zarobljenih u rupama, i spasilo se nešto. No što je s mrijestom pastrve i ostalih ribljih vrsta. Kakav efekt na njih ima ovako nešto?

I dok zadnja dva dana gledam i čitam koji zakonom dozvoljeni pribor pričinjava više štete pastrvi, sve više vjerujem da nije problem pribor već ruka, tj glava koja s istim upravlja. Ovdje nije korištena ni jedna varalica ili umjetna muha, a šteta je napravljena”, napisao je ribolovac.

Njegovi kolege su istaknuli da su zakonom propisani riblji putevi i minimum protoka vode koji moraju osigurati, piše Dalmacija danas.

Komentari