Ribiči otrovani ugljičnim monoksidom tri su dana beživotno ležali u čamcu

Vlado Kos / CROPIX

Ribiči V. D. (65) i J. Č. (51) iz Privlake kod Vinkovaca nesretno su preminuli od posljedica trovanja ugljičnim monoksidom u čamcu s kabinom koji je bio usidren uz hrvatsku obalu Dunava na 1393. kilometru rijeke uzvodno od Aljmaša.

Ribiči su isplovili u subotu u prijepodnevnim satima, a smrt ih je zadesila u noći sa subote na nedjelju. Pronađeni su tek u utorak u kasnim poslijepodnevnim satima. Nije im to bilo prvi put da odlaze na Dunav na višednevno pecanje, što je uključivalo i spavanje u čamcu preko noći.

“U posljednjih nekoliko godina odlazili su dva-tri puta mjesečno na višednevno pecanje na Dunav. Tako je bilo i ove subote kada su ujutro zakačili prikolicu s čamcem za vozilo i otišli na pecanje”, rekao je Jutarnjem njihov prijatelj koji je, kao i oni, član mjesnog ŠRD-a Štuka.

Vlado Kos / CROPIX

J. Č. se svojoj obitelji posljednji put javio telefonom u subotu oko 19.30 sati. Obdukcija tijela preminulih, koja je obavljena u srijedu prijepodne u KBC-u Osijek, pokazala je da je smrt nastupila u noći sa subote na nedjelju. Njihova tijela, pak, pronađena su tek u utorak predvečer. Stoga se logičnim nametnulo pitanje kako je moguće da su nesretni ribiči praktički tri dana ležali mrtvi u čamcu, a nitko nije znao što se s njima dogodilo.

“Njihove obitelji su ih zvale, ali nije bilo ništa neobično što se nisu javljali jer je to područje na kojem najčešće uopće nema signala ili se miješa sa signalom iz Srbije. I prije se događalo da se nekoliko dana ne jave na pozive”, rekao je njihov kolega.

Na kraju ih je pronašla policija, i to nakon što im je jedan ribič javio da je na toj lokaciji već dulje vrijeme usidren isti čamac. Riječ je o tzv. starom Dunavu koji je pun rukavaca bogatih ribom, pa stari iskusni alasi tamo često ribare, pri čemu ne smetaju jedni drugima. No, kada je ribič koji je dojavio policiji shvatio da isti čamac stoji na istome mjestu, odlučio je reagirati.

“Naši službenici su došli nakon dojave i u kabini čamca Nautika 500 pronašli dva mrtva muška tijela. Očevid je obavljen na mjestu događaja, a preminuli su prevezeni u KBC Osijek gdje je u srijedu prijepodne obavljena obdukcija koja je potvrdila da je uzrok smrti trovanje ugljičnim monoksidom. Ovim putem opovrgavam neke medijske napise kako se na toj lokaciji čula eksplozija. Na tijelima nije bilo nikakvih tragova kaznenog djela”, rekao je Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Iz policije, pak, nisu mogli ništa reći o uzrocima trovanja. Prema informacijama Jutarnjeg, u kabini je pronađena i plinska peć kojom su se nesretni ribiči grijali, pa nije isključeno da je i ona proizvela smrtonosnu količinu ugljičnog monoksida, no potvrdu za to list nije dobio.

Stariji od dvojice nesretno preminulih ribiča nije bio oženjen, dok su iza mlađeg ostali supruga i troje djece, od kojih je jedno maloljetno, piše Jutarnji.

Komentari