Ribić: Radim i 70 sati tjedno, od 15. 8. nisam imao slobodan dan

Zeljko Puhovski / CROPIX

Sindikalist Vilim Ribić komentirao je prijedlog da se zabrani rad nedjeljom i osvrnuo se na kritike da sindikati ništa ne rade: ‘Sindikati su najčestitiji dio hrvatskog društva – nema nijednog u zatvoru’

U gostovanju za N1 Studio, predsjednik nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Vilim Ribić osvrnuo se na prijedlog o zabrani rada nedjeljom.

“Rekao bih da je neradna nedjelja predizborna finta, ali to nije za osudu jer vladajući imaju legitimno pravo tako pridobiti simpatije birača”, istaknuo je Ribić i objasnio da bi nedjeljom trebali raditi samo oni za koje je to nužno.

Osvrnuo se i na pitanje je li važnije radnika pošteno platiti i za nedjelju ili ukinuti rad nedjeljom, i rekao da bi podržao adekvatno plaćen rad nedjeljom, ali da je ta ideja neostvariva.



“To odmah potpisujem i to je najbolje rješenje, ali moramo živjeti u realnom svijetu. Ta priča da će poslodavci platiti, a inspekcija provjeravati, to stalno slušamo. Država ne funkcionira, oslabljena je, radne inspekcije ne rade, sudovi ne štite radnike, ljudi nisu zaštićeni, građani nisu zaštićeni na radnom mjestu, to je nedopustivo i to bi Ustavnom sudu trebao biti prioritet da nema neoliberalnog tsunamija u njihovim glavama”, rekao je Ribić i dodao da radnički sloj radi više nego što je plaćen.

Osvrnuo se i prozivke zbog dnevnica koje je dobivao i rekao:

“Nemam kompleksa jer za tako nešto ne mogu biti odgovoran. Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) donio je odluku za 350 delegata, da za vrijeme pandemije održi sustav i sastanke i da se umjesto dnevnice kao naknada za taj rad daje stimulacija jer to traži neki rad. Mi za to ne primamo plaću, nismo europarlamentarci. Možda je to kriva odluka, ali ja za nju nisam odgovoran. Dnevnica je 200 eura, a kad nije pandemija, dnevnica je 290 eura što uključuje hotelski smještaj”.

Komentari