Ribari pozdravljaju mišljenje nezavisnog odvjetnika o arbitraži

Ivana Nobilo / CROPIX

Savudrijski ribari pozdravljaju mišljenje nezavisnog odvjetnika najvišeg europskog suda, koji se složio s Hrvatskom da Europska unija nije nadležna za hrvatsko-slovenski granični spor i nadaju se kako će ona pridonijeti bržem rješavanju spora.

“Logično je da u konačnici postoji takvo stajalište jer Slovenija, kroz različite postupke i sudove, želi legitimirati ono što su uspjeli ukrasti kroz arbitražni postupak”, izjavio je za novinare savudrijski ribar Danilo Latin.

Ocijenio je da su hrvatski ribari zasigurno najveće žrtve cijelog postupka i da trpe već 28 godina, netko više, netko manje. Stoga, smatra on, logično je da u nekim trenucima ribarima gube kontrolu.

I dok politika traži rješenje za granični spor, hrvatski ribari i dalje love do sredine Savudrijske vale i dobivaju kazne iz Slovenije. Dosad su ih primili nekoliko tisuća u ukupnom iznosu od više milijuna kuna.



Scenarij na moru, objašnjava Latin, je uvijek isti – hrvatski ribari love u pratnji policije, slovenska policija i inspektor dolaze do njih, slikaju, upozoravaju i šalju redovito kazne na kućnu adresu.

“Ta situacija na moru teško se može riješiti. Bilo bi krajnje vrijeme da Slovenci love s njihove strane, mi s naše, dok se to ne sredi, ako će se ikada i srediti”, dodao je Latin.

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a objavio je u srijedu kako smatra da sud nije nadležan u sporu, prihvativši argumente Hrvatske da se na taj slučaj ne može primijeniti europsko, nego međunarodno pravo.

Komentari