Ribar kod Mljeta našao misteriozan uređaj; Tražio ga i američki vojni brod?

wiki

Posada ribarskog broda Marian II u srijedu je između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima sa 140 metara dubine izvukla neobičnu neidentificiranu plutaču s lancima i utegom koja je bila opremljena elektronskom opremom.

“Cijelu zimu kočamo tu i ništa ovako nikad nismo uhvatili, a i gambeti i kadene (kopče i karike lanca) novo, sve se sjaji, a nije inox”, – rekao je Darko Kunac Bigava iz Podgore, a javlja Morski list.

“Ova kutija nema oznaka, narančaste je boje, oko 130 cm promjera, oko 100 kg teška, a manji je uteg promjera 40×40 centimetara, da ga ni nas trojica ne možemo makniti. Čini mi se da je neki uređaj za mjerenje s utegom da potone i ima onu električnu kuku da se opusti, pa da mogu uzeti podaci i da mogu promijeniti baterije”, dodao je Kunac Bigava.

Uređaj je tražio i američki vojni brod?

Fotografije su objavljene na društvenim mrežama te su ribari počeli sumnjati da uređaj pripada Amerikancima. Portal je u utorak primio zanimljivu poruku od jednog čitatelja.



“Štovani, pošto se vi često bavite morskom problematikom, možda ste upućeni i u ovo neuobičajeno kretanje broda USNS Bruce Heezen u našim vodama. Ovo vam pišem ponukan raspravom između nas par prijatelja koji počesto prate promet na AIS-u”, napisao je čitatelj.

screenshot/Morski.hr
screenshot/Morski.hr

Ovaj specijalizirani vojni oceanografski brod bio je na redovitom remontu u brodogradilištu Viktor Lenac, upravo u Rijeci, to je Lenčev 40. projekt za Američku ratnu mornaricu. Najprije se vjerovalo da je u pitanju provjera navigacijskog sustava, ali se u to počelo sumnjati nakon pronalaska misterioznog uređaja.

Putanja američkog vojnog broda odgovara lokaciji pronađenog uređaja, na metalnim dijelovima nema hrđe i čini se kao da je vrlo nedavno ostavljen/izgubljen u moru, oznake DHL dostavne službe potvrđuju dostavu iz Zagreba prema Rijeci 20. studenog 2019. Osim toga, USNS Bruce Heezen je specijalizirani višenamjenski vojni istraživački brod, koji podupire flotna djelovanja američke Ratne mornarice.

“Na prvi pogled, jedan dio uređaja izgleda kao sonarni ili akustični otpuštač. On se aktivira zvukom i odradi nešto, recimo da otkači tu bovu da izleti na površinu. Može biti da služi i za podvodnu komunikaciju”, izjavio je bivši djelatnik Hrvatske ratne mornarice te je dodao da uređaj ne mora biti vojne prirode.

“Vojska može koristiti kao ispomoć civilnim strukturama. Svi ti državni instituti kratki su s novcem. Pa u toj teoriji ako je to bacio i vojni brod, ne mora biti striktno vojno. Kao što je naša mornarica sudjelovala u čišćenju Marjana ili zrakoplovstvo daje helikopter za hitan medicinski prijevoz. Samo kod Amerikanaca nikad nije besplatno, ali može biti drastično jeftinije. Usput bi to njima mogla biti vježba polaganja podvodnih sondi”, dodao je.

Komentari