Remont vojnih helikoptera pod povećalom Uskoka

Čak 207 milijuna kuna vrijedan remont 10 hrvatskih vojnih helikoptera obavljen u Rusiji, čini se, pod povećalom je USKOK-a. Sumnja se da je posao iz 2019. godine preplaćen 70 milijuna kuna.

Je li bilo nezakonitih radnji, preplaćenog posla ili pogodovanja ruskoj tvrtki Russian Helicopters u izvođenju generalnog remonta 10 hrvatskih helikoptera? MORH potvrđuje da postoji prijava.

– Ministarstvo obrane je informirano da je podnesena anonimna kaznena prijava vezano uz predmet koji navodite. Na moguće traženje nadležnih tijela, Ministarstvo obrane će dostaviti svu potrebnu dokumentaciju i odgovore, stoji u odgovoru MORH-a HTV-u.

Rusi su posao odradili u suradnji s velikogoričkim Zrakoplovno-tehničkim centrom, koji danas na upite HTV-a ne odgovara. Transportni helikopteri s remonta su vraćeni u rujnu 2019.



“Dakle, bojanje, označavanje, svi sustavi, svi agregati, do zadnjeg vijka rastavljeno i ponovno sastavljeno”, rekao je 23. rujna 2019. brigadni general Michael Križanec, tadašnji zamjenik zapovjednika i sadašnji zapovjednik HRZ-a.

A onda se počinju javljati greške i nedostaci na helikopterima. U Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu u veljači prošle godine kažu da je takvih prijava bilo oko 200. Pa se tako pet mjeseci nakon generalnog remonta svih 10 helikoptera prizemljuje.

Iako u to vrijeme nije bio predsjednik, Zoran Milanović postavlja određena pitanja.

“Mene zanima jedino kao građanina je li tu bilo korupcije, ali još više me zanima, kao vrhovnog zapovjednika, u kakvom su stanju materijalno-tehnička sredstva, je li posao dobro napravljen, a tu sam čuo svašta, od vojnika, zapovjednika, ali ništa što bi upućivalo na kriminal.

Podsjetio je da je Hrvatska helikoptere nabavila od Rusije tijekom 2006. i 2007., čime je podmiren dio tzv. Klirinškog duga.

“Ti helikopteri su jedino u Rusiji mogli biti održavani, remontirani, a sve ovo drugo je zaista pitanje, ako postoji takvo pitanje, za DORH”.

Iz DORH-a HTV nije dobio potvrdu o zaprimljenoj kaznenoj prijavi, a ni o potencijalnom pokretanju istrage.

Komentari