Relković za portal Otvoreno: HDZ čeka teška godina

N1

U anketnim istraživanjima HDZ je od prosinca pao za pola postotnog boda, a zbog rasta SDP-a, vladajuća stranka je po podršci sada na drugom mjestu s 26,9 posto potpore. Ovo je prvi puta da HDZ nije na prvom mjestu po podršci, od kada stranku vodi Andrej Plenković.

Zadnji put je SDP na prvom mjestu bio početkom 2016., kada je predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko.

Treći izbor, umjesto liste Mislava Kolakušića, ponovno je – Most, stranka koja je podržala Miroslava Škoru. Bira ih 5,6 posto ispitanika. Primjećuje se i rast Hrvatskih Suverenista u odnosu na prosinac i sada su na 3,9 posto.

CRO Demoskop: Veliki preokret! SDP ispred HDZ-a, najpozitivniji Milanović…



Za portal Otvoreno ankete Cro Demoskopa je komentirao analitičar Ivica Relković. “Sadašnje ankete predstavljaju jedan odraz predsjedničkih izbora, kao da je u pitanju drugi krug predsjedničkih izbora i da ostale političke opcije ne postoje, pa imamo zapravo samo HDZ i SDP, uz laganu zamjenu pozicija”, smatra Relković.

“Most je zapravo pao u rejtingu, ali je jedini iznad pet posto”, ističe Relković, te dodaje da i dalje nije jasno kakvo će biti okupljanje oko Škore. Rast Suverenista također vidi kao odraz predsjedničkih izbora i uspjeha Škore.

Jedino što iz ove ankete pokazuje zanimljivim, smatra Relković, je rezultat SDP-a koji je očito sada jači od HDZ-a što daje naznake kako HDZ čeka teška godina.

Ne treba zanemariti Juričana

Također se ne zna niti kakve će biti manje političke opcije koje će se okupljati oko SDP-a, a ne treba zanemariti niti Daria Juričana.

“Treba vidjeti o kakvim se glasovima tu zapravo radi, odnosno kuda će ti glasovi otići na parlamentarnim izborima. Naravno, ako Juričan uopće sa svojim performansom može tu energiju prenijeti dalje”, ističe Relković.

Još treba vidjeti kakav će se odnos snaga posložiti do parlamentarnih izbora, tako da trenutne ankete ne daju gotovo nikakav uvid u ono što slijedi, osim što je SDP pokazao dodatnu snagu i nakon četiri godine zauzeo prvo mjesto u anketama, zaključuje Relković.

Komentari