Relković: Ured bivše predsjednice je parainstitucija koja šteti ugledu Hrvatske

N1

Ivica Relković u emisiji Večernjeg TV-a komentirao je želju predsjednice da koristi pravo na Ured bivšeg predsjednika.

“Promjena zakona o doživotnom pravu na ured došla je za vrijeme Oreškovićeve Vlade na prijedlog Mosta. Ja sam tada bio savjetnik Bože Petrova i nisam bio fokusiran na to kako će to završiti. To nije do kraja riješeno”, smatra Ivica Relković.

“Kapa dolje Josipoviću, nije uzeo tu opciju. Zoranu Milanoviću se spočitava zbog ”slučajne države”. Ja se ne bojim da će mi spočitavati. Ovo je takva demokratska anomalija da se ja ježim da mi to možemo imati. To je dokaz izvan svakog demokratskog standarda i norme. Tko je taj da ima pravo nakon što je izgubio izbore, a pozivao se na narod i ne znam ni ja što…Tko je taj koji kao gubitnik ima pravo imati ured i neka kaže što će raditi”, smatra Relković.

Pozvao je šefa SDP-a Davora Bernardića i HDZ-a Andreja Plenkovića da to odmah izbace van.



“Nitko nema na to pravo. Kakvo brendiranje? Tko ima pravo svoje ja zamijeniti s državom. Vlada ima pravo napraviti takav Ured unutar Vlade i pozvati sve bivše predsjednike i premijere da im daju svoj adresar i to je neko lobiranje unutar kojeg će Vlada svoje ostvariti. Budući predsjednik može nju uzeti kao savjetnicu. Jer oni su dobili vlast, Vlada i aktualni predsjednik. Ona na to nema pravo. Ja ću ovo javno nazvati parainstitucijom koja šteti ugledu Republike Hrvatske. Ovu parainstituciju treba odmah ukinuti”, smatra Ivica Relković.

Promoviranje inicijative Tri mora Grabar-Kitarović u funkciji bivše predsjednice Relković naziva udarom na demokratsko uređenje.

“Nitko nema pravo svoju politiku prenositi dalje od izbornog ciklusa, bez obzira na to kako je to završilo”, rekao je Ivica Relković.

Podsjetimo, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH u odlasku, planira nakon što joj istekne mandat zatražiti, baš poput Stjepana Mesića svojedobno, Ured.

Rekla je da će nakon 18. veljače zatražiti Ured i nastaviti raditi na brendiranju Hrvatske.

Podsjetimo, nakon prestanka obnašanja dužnosti predsjednica ima pet godina pravo na ured, na dva državna službenika, osobnog vozača i službeno osobno vozilo.

Grabar-Kitarović poput Mesića: Namjeravam nakon isteka mandata zatražiti Ured i nastaviti rad na brendiranju Hrvatske

Komentari