Relković: Protokol u Kninu u kojem bi se zbilo nešto provokativno bio bi ljaga državi

N1

Politički analitičar i savjetnik Stranke s imenom i prezimenom (IP) Ivica Relković bio je gost Novog dana.

Govoreći o izbornom uspjehu koalicije stranka Pametno, Stranke s imenom i prezimenom i Fokusu, Relković kaže kako nitko nije predviđao više od tri mandata. “Bilo je od nula do tri, a tri mandata su potvrdila maksimum koji je netko uspio prognozirati.

Osvrnuo se i na postupke Darija Zurovca koji se nije pridružio saborskom klubu i za kojeg je obnova Zagreba, po modelu u kojem bi se to financiralo iz državnog proračuna, socijalizam.

“Fokus je htio jednu drukčiju vidljivost. Izbor ovakvog puta je pravo svake stranke da ga učini. Nisam pobornik toga da se dan nakon izbora nekog proglašava ovdje ili ondje. Vjerojatno u ovom početnom dijelu svako želi dio svog identiteta, što se vidi po nekim temama kojima oni žele biti drukčiji od drugih”, smatra Relković.



Stranke centra

Relković je rekao kako je jedan od interes daljnjeg rada Stranke s imenom i prezimenom da se govori o okrupnjavanju.

“Ono što je sada bitno jest da je to jedini klub – centrističke opcije koje su ušle bez pomoći velikih lijevih i desnih stranka. U zadnji trenutak se uspjelo animirati centrističko tijelo za prelazak praga. Budući da su i HSS i HSLS svi polako iz centra prestali biti snažni za samostalno osvajanje mandata, sklonili su se pod skute velikih stranka”, ističe.

Kaže kako su osvojena tri mandata koalicije centra veliki rezultat i da je pitanje kako će se razvijati taj budući novi centar jer, tvrdi, očito postoje neki tragovi starog centra.

Komentirao je i izborni uspjeh platforme Možemo, odnosno Zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru.

“Platforma Možemo zaista je samostalno napravila rezultat i može na tom dijelu političkog spektra uzimati glasove SDP-a, a da to nisu bačeni glasovi. Hrvatska scena se ipak promijenila, došli su novi igrači i osvježena je te se ponovno otvara za redefiniranje”, kazao je Relković.

O funkcioniranju vladajuće većine, kaže: “Mislim da će klasični oblik žetončića kakve smo imali kod Bandića, sada biti pod puno većim povećalom. Plenković će se okrenuti projektnoj suradnji”.

Obnova Zagreba

Govoreći o posljedicama potresa u Zagrebu, Relković kaže:

“Pametno i SIP pripremat će čitav niz primjera što treba raditi. Kompletna građevinska operativa u Hrvatskoj ne može riješiti problem u Zagrebu. Mnoge građevinske tvrtke nisu u stanju obaviti takve konstrukcijske zahvate”, ističe Relković.

“Mi moramo raditi jaču obnovu za većinu zgrada. To su tvrtke koje su inače angažirane na velikim poslovima. Tko će pustiti velike poslove i doći raditi Zagreb”, pita se Relković.

“Tu bi trebala Vlada zaista sjesti sa svima i zaista pripremiti obnovu Zagreba s vizijom izgradnje. Trebala bi zaista jedna zajednička pamet i struka uključena do maksimuma”, rekao je.

25. godišnjica VRO Oluja

Odlazak SDSS-ovog Borisa Miloševića u Knin i odlazak HDZ-ovog Tome Medveda u Grubore je nešto što ne bi trebalo promatrati kao dio Vlade, nego je to trenutak koji je dobar za Hrvatsku bez obzira na to što će biti različitih tumačenja, mišljenja je Relković.

“Ovo jest trenutak koji se treba ohrabriti i nastavljati, treba se gledati na poruku kao ključnu. Neće Hrvatska postati manje suverena zato što će se dogoditi ovaj ili onaj korak, niti će nezadovoljstvo Srbije što netko ide na obilježavanje Oluje biti konačnica”, ističe.

Relković smatra kako će se reakcije stišati i u Srbiji.

“Bez obzira na određene tonove koji se mogu pojaviti, ovo je dobro. Protokol u kojem bi se dogodilo nešto provokativno bio bi zaista ljaga državi, a ne onome tko je nešto napravio”, rekao je.

“Ovo je ohrabrujuće i to treba pozdravljati. To će sigurno biti i dio govora generala Gotovine, ja to tako očekujem. U ovoj godini ocjenjujemo kao plus da se taj korak učinio”, dodaje.

Komentari