Relković: Pored Vuce Kerum počinje izgledati disciplinirano

N1

Politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković komentirao je kakve su šanse na lokalnim izborima pojedinih kandidata u pojedinim gradovima. Prije toga se, međutim, osvrnuo na spor u koji je ušao predsjednik Zoran Milanović oko predlaganja kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda.

“Ovo što se događa između dva brda, nije ono što je Milanović govorio ranije, a to je da je svoju ulogu umanjivao. Govorio je da će predsjednikova uloga biti više protokolarna”, primijetio je Relković.

Milanović je, istina, kazao je, i ranije govorio o dvojbenom sustavu vlasti, rekao je da je Hrvatska ostavila nezavršen posao prelaska iz predsjedničkog u parlamentarni sustav 2000. godine:

On je u pravu, ali što to Milanović želi?

“Teško mi je komentirati što Milanović želi što on želi da bude predsjednik države.”



Što se tiče Vrhovnog suda, kazao je:

“Načelno se mogu složiti s Milanovićem što bi on htio”, priznao je da su argumenti na njegovoj strani u pogledu tumačenja Ustava i neovisnosti pravosuđa u izboru za glavnu osobu Vrhovnog suda, “… Ali ja ne znam komunikacijski kamo ovo ide.”

Potom je Relković komentirao kandidate za lokalne izbore po gradovima i županijama. Nakon što je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika odustao, a nakon što je priveden zbog prijetnji susjedu zbog klima uređaja, dogodio se Andro Vlahušić i njegov napad na gradonačelnika Matu Frankovića. Vlahušić je pritom javno rekao da “SDP-u želi puno uspjeha” na izborima, što je Relković prokomentirao:

“Moguće da ova situacija u SDP-u u Dubrovniku njemu donosi manevarski prostor.”

U Splitu je Relković konstatirao da niti HDZ niti SDP nisu bili u stanju izvući vidljivog kandidata, “SDP-ov je tko zna koji u ešalonu”, “HDZ nakon Opare nema rješenje”,pa je ostalo pitanje Ivica Puljak (Centar), Siniša Vuco (HSS) ili Željko Kerum.

“Ja mislim da Vuco jednim dijelom pomaže Kerumu. Pored Vuce Kerum ipak počinje izgledati za taj dio biračkog tijela, koji se u mnogočemu u čemu se prije nije disciplinirao, da se sada disciplinira. Vuco će možda Kerumu uzeti 2 ili 3 posto glasova, ali će Kerum zbog toga dobiti više glasova koje inače ne bi”, kazao je što misli.

Za komičan trenutak sa sloganom “Vice-gradonačelnik” Vice Mihanovića Relković je rekao da mu se čini da je Mihanović propustio priliku iskoristiti taj štos na čemu je mogao profitirati:

“Ne odaje komunikacijske vještine da je u stanju našaliti se na svoj račun.”

Za Liku je Relković istaknuo da očito Darko Milinović radi dobar posao:

“Okupio je gradonačelnike koji su bili nezavisni, to jest neki desni centar i to jest neki problem HDZ-u, ali mu (HDZ-u) neće biti toliki problem ako ne osvoje mjesto župana, jer ga (HDZ) ionako odranije nije imao.”

HDZ-u opet iskočila jedna županija iz tračnica

Stanje u Rijeci nije htio komentirati, objasnivši da je uključen u kampanju Davora Štimca i ne želi ispasti subjektivan. Samo je konstatirao:

“Izbori u Rijeci nikad nisu bili zanimljiviji.”

Za Radimira Čačića u Varaždinskoj županiji i na pitanje hoće li HDZ na njega praznom puškom kako na lokalnoj razini ne bi naljutio partnera s nacionalne razine, Relković je rekao da Čačiću to niti ne treba:

“Čačić izbore dobiva na svoje ime i na svoju snagu.”

Za stanje u Slavoniji, po kojem Ivan Penava ide samostalno za gradonačelnika u Vukovaru, a još jedan donedavni HDZ-ovac Josip Dabro, dosadašnji zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, Relković je primijetio:

“Takvu je situaciju HDZ imao s Glavašem. Uvijek HDZ-u neka županija iskoči iz tračnica… U ovom dijelu Slavonije HDZ se zaista bori može li se od desnice dovesti do nečega što bi htio Plenković.”

U Zagrebu, konačno, šest doista relevantnih kandidata za gradonačelnika. Za dogradonačelnicu, a sad v.d. gradonačelnice Jelenu Pavičić Vukičević i eventualnu kandidaturu kazao je:

“Mislim da nema šanse. I prije sam govorio da Bandić neće ući u drugi krug, a ankete su to smao potvrđivale. Stranka je dobivala još manje od njega.”

Govoreći o Vesni Škare Ožbolt i njenim navodima da joj je stranica bila hakirana, odnosno da nema govora da bi kopirala program Mosta, Relković je kazao da ne želi tvrditi što jest, što nije istina. Istaknuo je međutim:

“Tko bi od toga imao koristi? Njenih 9 ili 10 posto je respektabilno.”

Relković ne sumnja da će drugog kruga biti:

“Još uvijek su dva najizlgednija kandidata Tomislav Tomašević i Joško Klisović.”

Za desnicu je konstatirao, pak:

“S ulaskom Škore u utrku, desni prostor se dodatno mrvi.”

Jaki nacionalno, a lokalno ne mogu osvojiti nijedan veći grad

Rekao je da HDZ ima slabijeg kandidata nego što bi ga imao da je znao da Milana Bandića neće biti na ovim izborima, što naravno da nisu mogli znati. Za Škoru je rekao da bi to kad ne bi ušao u drugi krug, za njega bio “potpuni gubitak. Dao je i nekoliko primjera za to da se nipošto ne smije procjenjivati nečija snaga na lokalnim izborima utjecajem među biračima na nacionalnoj razini.

“Most i Domovinski pokret u nijednom gradu nemaju kandidata koji bi mogao dobiti”, kazao je za dvije stranke koje su u Saboru sasvim pristojno zastupljene.

“Gdje Možemo! još ima kandidata?”, misleći na kandidate s realnim šansama osvojiti neki grad osim Zagreba, pitao se za stranku čiji kandidat u Zagrebu vodi, a koja u Saboru ima također dobru kvotu i dobro stoji u anketama.

Nasuprot tome:

“Centar ima kandidata u Splitu i tamo može i pobijediti, ali ga nema nigdje drugdje”, piše N1.

Komentari