Relković: Ovo je borba dva različita koncepta HDZ-a; Macan: Treba vidjeti hoće li se kandidirati Karamarko

Unutarstranački izbori u HDZ-u održat će se 15. ožujka, a uz trenutnog predsjednika Andreja Plenkovića, za šefa HDZ-a kandidaturu su najavili Miro Kovač uz potporu Davora Iva Stiera i Ivana Penave.

“Nema tu nikakvog bloka, mi smo opcija za promjene, mi smo uključivi za sve koji žele da se HDZ promjeni na bolje i da ponovno bude blizak narodu, građanima, da prihvaća razmišljanja ljudi. Neće više biti “stranka to sam ja”, da ja donosim odluke i onda kažem samo kolegama – idemo s tim, a da se ni sa kim nisam konzultirao. Sjest ćemo kao suradnici i razgovarati, a kad izbistrimo stavove, kad zauzmemo stajališite, razgovarat ćemo i dogovoriti. Samovoljne politike, toga više neće biti.”, najavio je Miro Kovač na konferenciji za novinare priliko isticanja kandidature.

Koliko trojac za promjene može naštetiti Andreju Plenkoviću i hoće li biti iznenađenja pitali smo Ivicu Relkovića i Krešimira Macana.

Relković: To je borba dva različita koncepta HDZ-a

“Ja samo načelno odgovaram na pitanja unutar stranaka, ja se stranačkim odnosima ne bavim. Ne znam njihovo stanje, biračko tijelo, međusobne potpore raznih podružnica niti me to zanima”, rekao je politički analitičar Ivica Relković za Otvoreno.hr kad smo ga zamolili za komentar oko unutarstranačkih izbora u HDZ-u.



“Mogu samo reći da je to borba dva različita koncepta HDZ-a, od kojih jedan može surađivati s Miroslavom Škorom, a drug Plenkovićev protiv kojeg Škoro i taj desni dio ima veći naboj nego protiv bilo koga drugog tako da teško mogu očekivati koaliciju Plenkovićevog HDZ-a i onog što će biti oko Škore”, smatra Relković.

Dodaje kako će unutarstranačke stvari u HDZ-u definitivno opteretiti njihov izlazak na parlamentarne izbore i da su zato oni Andreju Plenkoviću najveći problem.

“Vlada će vjerojatno još ovih par mjeseci preživjeti, a onda ionako slijedi najava novih izbora. Unutarstranački izbori predstavljaju najveći izazov i o njima ovisi kako će izgledati HDZ na parlamentarnim izborima”, rekao je politički analitičar

Smatra kako se radi o dva posve različita ulaska u kampanju, jedan način je pod Plenkovićem, a drugi pod trojcem Kovač-Penava-Stier.

“Izborni kapacitet HDZ-a neće biti isti u ove dvije varijante i to što su upravo sada došli unutarstranački izbori im je možda najteži problem”, rekao je za Otvoreno.hr Ivica Relković.

Macan: Preostaje vidjeti hoće li se kandidirati Karamarko

“Treba najprije vidjeti tko su svi kandidati, naime preostaje vidjeti hoće li se kandidirati Karamarko i koja bi mogla biti njegova opcija pa tek onda možemo komentirati ima li trojac Kovač-Penava-Stier šanse za pobjedu”, smatra politički analitičari i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

Macan smatra kako je javna podrška Andreju Plenkoviću od strane više članova HDZ-a pokazalo kako on ima povjerenje u stranci.

“Na stranci je da odluči, članovi biraju u kojem smjeru hoće da stranka ide, kako oni odluče tako će i biti. Svi kandidati će voditi svoju kampanju i sve ovisi o smjeru koji su oni predložili da se vodi HDZ”, rekao je kratko za Otvoreno.hr Krešimir Macan.

Komentari