Relković: HDZ je 2016. godine tražio spasitelja i našao ga je u Andreju Plenkoviću

N1

Politički analitičar Ivica Relković gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je govorio o predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u te kako bi se oni mogli odraziti na samu stranku.

Andrej Plenković će sutra i službeno podnijeti svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Relković smatra kako se HDZ trenutno nalazi u procesu redefiniranje te da će se ove unutarstranačke borbe odraziti na parlamentarne izbore, ali i na samu stranku.

“Prema dosadašnjim nekakvim pozicijama, da, međutim, to ne znači da Plenković može biti pobjednik koji će nakon toga slaviti pobjedu, jer mi vidimo da se HDZ nalazi u jednom popriličnom neću reći raskolu, ali redifiniranju. To redefiniranje će bitno utjecati na kapacitet onoga što će se dogoditi za parlamentarne izbore – i u A i u B verziji. I u pobjedi i u porazu Andreja Plenkovića”, rekao je Relković.

Neki tvrde kako je odabirom svojeg tima, prvenstveno Tome Medveda i Zdravke Bušić, pokušao okupiti dio desnog biračkog tijela, na što je Reklović kazao kako je HDZ 2016. godine tražio spasitelja kojega je našao u Andreju Plenkoviću.



Plenković spasitelj HDZ-a

“Mi moramo znati da je i taj i takav HDZ 2016. godine tražio spasitelja. Spasitelja su našli u nečemu što prema van može dobro proći, to je bilo lice Andreja Plenkovića.”

“Jesu li oni s njim bili zadovoljni od početka ili ne, to je ono što se u HDZ-u lomi na različite načine. Neki su bili i najbliži suradnici Andreja Plenkovića, kao Stier. Međutim, HDZ je uvijek morao spojiti sve, pa i ovo nije iznanađujujuće što Plenković time pokušava spasiti taj dio struje i možda za budućnost ostaviti što jedinstveniji HDZ.”

Relković također smatra kako u političkom prostoru nije do sada postojala tako jaka politička opcija koja želi borbu s HDZ-om.

“To još nismo imali u desnom spektru, da se pojavi dovoljno jaka opcija koja želi zaista borbu s HDZ-om, ako pobijedi Andrej Plenković”, kazao je Relković.

Iza svake borbe ostaju ožiljci

Na pitanje hoće li se ova predizborna borba odraziti na parlamentarne izbore, pa tako i HDZ, Relković je rekao kako nakon svake borbe ostaju ožiljci.

“I ono što se sada događa, već sada se reflektira u nekakav potencijalni budući trend za parlamentarne izbore i isugrno će HDZ i s verzijom A i verzijom B ostati ne samo bez dijela birača, nego i dijela kapaciteta za ono što bi bio dodatni koalicijski potencijal.

Jer ako bude ožiljaka, čak i u verziji pobjede Mire Kovača, mi možemo imati situaciju da nemamo dovoljno za većinu. Koga će tada HDZ tražiti za većinu?”

Mi ne vidimo više na sceni nekoga tko bi bio spreman uskočiti kao što je sada HNS ili netko drugi, dakle, mi ne znamo postoji li takav kapacitet ili bi li HDZ desniji od onoga što je sada s Andrejem Plenkovićem bio uopće potencijal za takav dodatni kapacitet”, istaknuo je Relković za N1.

Komentari