Rektor Boras o peticiji studenata: To je samo dokaz da se bave politikom

Marko Todorov / CROPIX

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras za N1 je komentirao peticiju od 8000 potpisa za njegovu smjenu koju su studenti i profesori Filozofskog fakulteta odnijeli u Vladu.

“Mogu samo reći da je to peticija od prije mjesec dana, ne bih komentirao. Imamo sjednicu Senata i ne mogu komentirati”, rekao je kratko Boras za N1.

Na činjenicu da su studenti i profesori fakulteta peticiju odnijeli premijeru Andreju Plenkoviću, s obzirom na poziciju Sveučilišta, Boras je rekao:

“To je samo dokaz da se bave politikom, što se na Sveučilištu ne bi trebalo po Statutu i zakonu”, rekao je i odbio komentirati što očekuje od današnje sjednice.



Podsjetimo, novu pobunu na Filozofskom pokrenula je odluka rektora zagrebačkog sveučilišta da smijeni trenutnu dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić, ali i fakultetu u potpunosti onemogući postavljanje uprave koju sami izaberu. Prethodno je Rektor s Damirom Borasom na čelu odbio Nevena Jovanovića za dekana Filozofskog fakulteta, iako ga je fakultet predložio.

Njega je, podsjetimo, Senat odbio na sjednici koja se nije fizički održala.

Povorka studenata i profesora zastala je pored Rektorata, a potom odnijela u Vladu više od 8000 potpisa peticije.

Inicijativa za Filozofski ide Plenkoviću: Nose 8000 potpisa za smjenu rektora Borasa

“Mi smo se danas okupili da zaštitimo demokraciju na sveučilištu. U trenutku kad krene povorka, Senat Sveučilišta glasat će pisanim putem. Nitko neće vidjeti ničiji glas. Ako bude nekih konzultacija, one će se obavljati privatno, telefonima, a odlučivat će se o razrješivanju dekanice fakulteta”, objasnio je nesuđeni dekan Neven Jovanović.

Prosvjedu su se pridružili i odnedavno saborski zastupnici Tomislav Tomašević i Katarina Peović. Okupljeni kažu da nije samo problem u Borasu nego i Bandiću, za koje tvrde da imaju neke “zanimljive odnose” koji uključuju i “neke sastavnice fakulteta s nekim nekretninama tih sastavnica”.

N1 neslužbeno doznaje da se cijeli dan “silno telefoniralo po fakultetima”, uvjeravalo se dekane da moraju glasati u skladu s planovima rektora Damira Borasa. Prema Stautu Sveučilišta na Senatu je potrebna dvotrećinska većina za promjene poput ovih koje se pokušavaju provesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a prema Zakonu o visokom obrazovanju natpolovična većina.

Komentari