Reiner se čudi napadima oporbe Vladu: Opet smo na djelu vidjeli čudnovatu simbiozu stranaka

Potpredsjednik Hrvatskog sabora HDZ-ov Željko Reiner ocijenio je u utorak da oporba manipulira s različitim stavovima znanstvenika i koristi ih u politikantske svrhe.

Tvrdi i da su se ljevica i desnica “lijepo složile” u napadu na Vladu kako bi pokazale da loše upravlja zdravstvenom krizom.

“Opet smo na djelu vidjeli čudnovatu simbiozu stranaka koje navodno imaju ideološki različit predznak. Neke su navodno jako desne, neke su navodno lijeve, a sve su se složile u napadu, politizirajući zapravo razlike među znanstvenicima kako bi pokazale da Vlada loše radi i loše upravlja zdravstvenom krizom”, izjavio je Reiner komentirajući razilaženja u Vladinu Znanstvenu savjetu.

Politika je, kaže Reiner, manipulirala s različitim stavovima znanstvenika u svoje svrhe.



“Čuli smo izjave predsjednika SDP-a, s kojima su se složili i Domovinski pokret i Most koje su na prvi pogled jako ideološki različite stranke, ali su se jako lijepo složile u zajedničkom napadu na Vladu”, ustvrdio je.

Umjesto da pokušamo svi staviti glave skupa i na najbolji mogući način izaći iz krize izazvane pandemijom, sada se to koristi u čisto politikantske svrhe, smatra Reiner.

“Znanstveni savjet daje savjete, ali Vlada donosi odluke”

“Znanost je temelj mnogih odluka, ali ne i jedini. Vlada s premijerom na čelu je odgovorna za donošenje odluka koje su najbolje za cijelu zemlju i za sve segmente, ne samo zdravstveni, nego i gospodarski, psihološki, sociološki i svim drugim”, napomenuo je.

Naravno, dodao je, da u znanstvenoj zajednici postoje različiti stavovi o pojedinim pitanjima, ali ovdje je riječ o odlukama koje gledaju cjelinu.

“Ako bi se gledala samo znanost, ja bih, primjerice, mogao imati stav da svi idemo u lockdown i sjedimo kod kuće tri mjeseca i da bi onda epidemija nestala. Virus će nestati, ali što će se dogoditi s državom tri mjeseca, odkuda će nam plaće dolaziti, tko će raditi i proizvoditi. Stvari nisu crno-bijele, a odluka je uvijek na Vladi”,, rekao je Reiner.

Ćelić: Znanost se transponira u politički ring

Njegov stranački kolega Ivan Ćelić dometnuo je da je izjava predsjednika SDP-a Peđe Grbina da je premijer Andrej Plenković vratio Hrvatsku u 16. ili 17. stoljeće jedan od pokušaja oporbe da naruši povjerenje u Vladu, Nacionalni stožer i sve ostale institucije.

“To je čisto transponiranje znanosti u politički ring, što ima određene reperkusije. Znanstvenici trebaju međusobno razgovarati i treba postojati kultura dijaloga među njima, a nikako ne ići na neke ultimativne pozicije. Mislim da mogu pomoći Vladi da mjere budu adekvatne, da bude što manje žrtava i da gospodarstvo funkcionira”, mišljenja je Ćelić.

Dodao je i kako se virus ne može kontrolirati samo dragovoljnim mjerama, da su određene restrikcije nužne, a najveće su restrikcije novčane sankcije koje su se, nažalost, i u Hrvatskoj morale uvesti.

“To su sankcije za onaj mali, neodgovorni dio pojedinaca koji pitanje koronavirusa svode na pitanje vjere ili nevjere, izruguju se bolesnima, ignoriraju naše sugrađanke i sugrađane koji love dah po bolnicama diljem Hrvatske.

Osim znanstvenog aspekta, postoji i širi društveni i politički kontekst, i tu Vlada mora preuzeti odgovornost pri donošenju bilo kakvih više ili manje restriktivnih mjera”, poručio je Ćelić.

Komentari