Registrirana stranka Fokus, predsjednik je Davor Nađi

Fokus

Stranka Fokus službeno je registrirana rješenjem Ministarstva uprave i 27. travnja 2020. upisana je u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske, izvijestili su u četvrtak iz te stranke.

“Fokus je stranka centra koja zagovara produktivnost u našem društvu, bori se protiv poreznoga i regulatornog opterećenja građana i poduzetnika te za manju državnu administraciju i pravodobnu prilagodbu klimatskim promjenama”, izjavio je predsjednik stranke i zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi.

Istaknuo je kako su članovi stranke čelnici gradova i općina te poduzetnici s iskustvom i uspješno ostvarenim projektima koji su jamstvo da će stranka “funkcionirati na zacrtan način u ostvarivanju ciljeva”.

Davor Nađi izabran je za predsjednika Fokusa na osnivačkoj skupštini stranke 7. ožujka, za njegova zamjenika izabran je načelnik općine Pirovca Ivan Gulam, a za potpredsjednika te stranke izabran je predsjednik Gradskog vijeća Slatine Dario Vrbaslija.



U Upravni odbor stranke još su izabrani Dario Zurovec (gradonačelnik Svete Nedelje), Hrvoje Košćec (gradonačelnik Sv. Ivana Zeline), Nenad Panian (gradonačelnik Dugog Sela), Marko Magdić (načelnik općine Križa), Mario Budišćak (poduzetnik i glazbenik iz Klinča-Sela), Darko Zver (poduzetnik iz Čakovca), Mario Kolar (član MO Čulinca) te Gabrijel Deak (potpredsjednik Gradskog vijeća Svete Nedelje).

Nađi je istaknuo kako su gradonačelnici i načelnici članovi stranke prvi u Hrvatskoj izašli s konkretnim mjerama kao odgovorom na krizu vezanu uz koronavirus.

Fokus: Prvi smo krenuli s mjerama ukidanja naplate vrtića i odgode ovrha

Učinjeno je to još 17. ožujka, i to primjenom konkretnih mjera radi pomoći lokalnom gospodarstvu i građanima u izvanrednoj situaciji zbog širenja zaraze koronavirusom.

Riječ je o ukidanju naplate vrtića, odgodi ovrha, odgodi plaćanja komunalne naknade za gospodarske subjekte, uz kasnije i potpuno oslobađanje, te oslobađanju naplate javnih površina. Sve te mjere su nakon toga počeli uvoditi i drugi gradovi u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Stranka Fokus predstavila je i kalkulator javnog duga – riječ je o alatu koji su kao prvi zajednički projekt predstavile stranke Fokus i Pametno kako bi analizirale i predložile korekcije najavljenih mjera Vlade, a u javnu raspravu uključile i građane.

Kalkulator omogućuje različite kombinacije parametara, poput pada BDP-a, pada proračunskih prihoda, visine poticajnih mjera ili ušteda na rashodovnoj strani proračuna. Na taj način svaki građanin može testirati predložene mjere te vlastite ideje o tome što bi trebalo mijenjati kroz kalkulator – https://fokusnabitno.com/kalkulator-javni-dug/.

Fokus je stranka političkog centra koja se bori za bolju Hrvatsku i koja donosi pozitivne promjene. U skladu s vizijama transparentnog vođenja i konkurentnog razvoja gradova i općina, mladi i sposobni političari osnovali su novu političku stranku kako bi okupili ljude koji na taj način vide razvoj Hrvatske.

Komentari