Razmišlja se o stavljanju Brača u karantenu. Božinović se dotaknuo propusnica

Edvard Susak / POOL / HINA /

Zbog povećanog broja oboljelih od koronavirusa na Braču postoji mogućnost da se taj otok zatvori, a da se ostatak zemlje otvori, poručio je u petak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

”Današnje povećanje oboljelih je vezano za dva lokaliteta, jedno je Brač, a drugo Osijek. U Osijeku se radi o poznatim kontaktima. Situacija na Braču je značajnija promjena u odnosu na dane prije”, rekao je Božinović na konferenciji za novinare.

Nastavit ćemo s mjerama popuštanja, situacija na jednom otoku u ovom trenutku nije opredjeljujuća za ono što radimo na razini cijele države, istaknuo je Božinović i pritom ostavio mogućnost da se Brač ostavi zatvorenim, a da se ostatak zemlje otvori.

Božinović je izvijestio da u petak nije donesena nikakva nova odluka o e-propusnicama, ali niti neke druge epidemiološke odluke.



“Rekli smo da idemo u liberalizaciju i od toga ne odustajemo, 11. svibanj je naveden kao datum kada će se razmotriti e-propusnice. Ta odluka se, kao i ostale, temelji na općoj epidemiološkoj situaciji. Danas je doživljavamo drukčije, ali riječ je o pojedinačnim ispadima koji ne bi trebali utjecati na cijelu državu”, kazao je.

Govoreći o otvaranju mogućnosti da više ljudi prijeđe granicu Hrvatske, Božinović je naglasio da će se za to morati propisati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ”jer je to još uvijek epidemiološki izazovno”.

Božinović je ponovno poručio da se popuštanje epidemioloških mjera ne smije shvatiti kao opuštanje.

Komentari