Ravnateljica USKOK-a: Prije dva dana Zdravko Mamić je iznio neke nove tvrdnje

screenshot

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić dala je izjavu za medije nakon niza optužbi koje je na konferenciji za medije prije nekoliko dana iznio Zdravko Mamić.

”Činjenica je da je to listopada povremeno Zdravko Mamić izlazio s određenim tvrdnjama koje nisu pružale dovoljno informacija. Čim smo dobili stick, krenuli su izvidi”, kazala je Marušić.

Otkrila je da su pristigli novi rezultati izvida, ali i da je na konferenciji Mamić iznio i ”neke nove tvrdnje”.

Marušić je rekla da zasad ne može otkrivati u kojoj su fazi izvidi.



USKOK ispitao više od 30 ljudi

USKOK je objavio priopćenje o izvidima nakon USB-a koji im je predao Mamić te je potvrdio kako je do sada ispitana 31 osoba u svojstvu građanina, dok su u listopadu 2020. godine pokrenuti imovinski izvidi.

”USKOK je od dana primitka prijenosne memorije (USB stick) započeo sa provjerama sadržaja i do danas je uputio 118 zahtjeva za prikupljanje podataka, od kojih je prvih šest upućeno istog dana primitka, te je do danas 31 osoba ispitana u svojstvu građanina, a upućene su i četiri zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći, od kojih su tri upućene u listopadu 2020. godine, a jedna u studenom 2020. godine, te su u listopadu 2020. godine pokrenuti imovinski izvidi. (18. 3. 2021.)

USKOK naglašava da je, u odnosu na izjave o korumpiranosti pojedinih sudaca koje je sada pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić tijekom ljeta 2019. godine izjavljivao u javnosti, nakon njegovih javnih istupa, putem njegovog odvjetnika, pozvan da te tvrdnje konkretizira i potkrijepi jer se radilo o općenitim tvrdnjama. Međutim, pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić i njegov odvjetnik tada to nisu učinili već pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić s vremena na vrijeme, kada to njemu odgovara, u javnost dozira ‘nova otkrića i nove dokaze’.

USKOK je specijalizirano državno odvjetništvo i tijelo kaznenog progona, i sukladno zakonskim odredbama te sa pozornošću i savjesnošću pristupa zaprimljenim prijavama, dokumentaciji, materijalima, podnescima. Slijedom toga, smatramo, sa pravnog stajališta i sa stajališta odnosa s javnošću, društveno neodgovornim od podnositelja da se jedno dostavlja USKOK-u, a drugo u opširnijoj formi medijima i javnosti s napomenom da je „sve prijavljeno“.

Upravo iz tog razloga naglašavamo da budući da je pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić na posljednjoj konferenciji za novinare održanoj prije dva dana u Mostaru iznio i neke nove tvrdnje, USKOK mora poduzeti i dodatne radnje, što će i učiniti sukladno zakonskim odredbama.

Ovo priopćenje je sastavljeno u skladu sa zakonskim odredbama i uz odobrenje ravnateljice USKOK-a radi iskazanog interesa javnosti, no uz naglasak zaštite izvida i probitaka prethodnog postupka”, stoji u priopćenju.

USKOK provjerava Mamićeve tvrdnje o podmićivanju šefa Vrhovnog suda; Malenica: Očekujem od nadležnih tijela da reagiraju

Komentari