Ravnateljica osječkog centra za socijalnu skrb: Majka je svojim ponašanjem u više navrata ugrozila život djeteta, rođeno je kao neurorizično

Dječji dom Klasje/ilustracija Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kavurić i ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici – Klasje Miranda Glavaš-Kul obratile su se javnosti vezano za smrt bebe koja je preminula u nedjelju u domu Klasje u Osijeku. 

“Majka je tijekom trudnoće u više navrata hospitalizirana. Procijenjeno je da je majka svojim ponašanjem u više navrata ugrozila život svojeg djeteta. U sklopu osnovne bolesti razvila je i konvulzije. Prisutno je bilo i oštećenje mozga zbog krvarenja. Dijete je rođeno kao neurorizično s višestrukim dijagnozam “, rekla je Kavurić.

Općinski sud je donio rješenje o premještanju djeteta u Centra za pružanje usluga u zajednici – Klasje.

“Vezano uz ostalu djecu u obitelji, jedno je upućeno na promatranje. Za dvoje djece je upućen zahtjev za dnevnim boravkom u Centru Klasje”.



Navodi da je CZSS kontaktirala osječka bolnica zbog visokorizične trudnoće i djeteta.

“Kontaktirali su nas zbog majke, njezina stanja i visokorizične trudnoće. Kad je dijete bilo po procjeni po mišljenju stručnjaka, mi smo morali reagirati i odlučiti hoće li dijete biti otpušteno roditeljima ili na neki drugi smještaj. Mi smo procijenili da je za dijete sigurniji smještaj u ustanovi”.

Dodala je da nije bilo velikog otpora roditelja te da su dijete mogli posjećivati u domu. “Nije bilo situacija, kako to nekad zna biti, da smo morali zvati policiju”.

Tvrdi da stoji iza stručne procjene stručnog tima i odluke da se beba smjesti u ustanovu.

Na upit novinara koliko je sigurna da je odluka o oduzimanje djeteta bila prava, s obzirom na to da roditelji tvrde kako nije bilo za tim potrebe, navodi da je i dalje činjenica da majka nije surađivala tijekom trudnoće.

“Mjera je bila privremenog karaktera. Sud je donio odluku o 30 dana. Njezino produljenje bi ovisilo o razvoju djeteta”.

Istaknula je da je obitelj u dugogodišnjem tretmanu i dugogodišnjem praćenju.

Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici – Klasje Miranda Glavaš-Kul rekla je da su djelatnice pokušale reanimirati dijete, ali ga nisu uspjele spasiti.

Navodi da je beba u četiri navrata vožena u bolnicu. “Na sve zdravstvene preglede bili su pozvani i roditelji. Prisustvovali su jednom od četiri pregleda, za ostale su se ispričali”, prenosi Dnevnik.hr.

“Dvije su stručne osobe bile tamo tijekom jutra, dvije popodne i jedna u noći. Odgovorno tvrdim da i na najmanju situaciju reagiramo i zovemo nadležnog pedijatra, uvijek. Posebno ne bismo zanemarili ovako visokorizično dijete, uredno je hranjeno. Ništa nije ukazivalo na ovu situaciju”, objasnila je.

Dodala je da je dijete bilo pod terapijom koju je svakodnevno dobivalo te je trebalo početi s vježbanjem jer je neurorizično.

Centar za socijalnu skrb iz Osijeka u veljači je dijete oduzelo roditeljima i predalo ga na skrb u dom. Dijete je rođeno prerano, a nakon što je mjesec dana bilo u osječkoj bolnici, prebačeno je u dom.

Obdukcija djeteta napravljena je u utorak u poslijepodnevnim satima, a rezultati ukazuju na sumnju da je dijete umrlo od upale pluća.

Komentari