Ravnatelj Psihijatrijske bolnice ‘Jankomir’: Odjel na kojem je radila doktorica pozitivna na koronavirus je ispražnjen, svi djelatnici su u samoizolaciji

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Kako bi se što više smanjio utjecaj koronavirusa na ljude, predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da sve bolnice trebaju ‘zamrznuti’ rad dnevnih bolnica koje djeluju u sklopu tih ustanova.

Takva dnevna bolnica djeluje i u sklopu Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan” iz Zagreba, poznatija pod nazivom “Jankomir”. U njoj se, među ostalima, liječe oboljeli od Alzheimerove bolesti, ovisnici o alkoholu i piću pa čak i oboljeli od anoreksije koji imaju radnu terapiju. Njihove terapije zasad prestaju i svi će oni morati pričekati do daljnjega, jer, kako je istaknuo ravnatelj bolnice Igor Filipčić, dnevna bolnica ne radi.

Dosad su u dnevnu bolnicu pacijenti dolazili ujutro i odlazili isti dan poslije podne svojim kućama.

Uskoro će se zatvoriti i otvoreni odjeli u bolnici

“Ovaj cijeli tjedan dnevna bolnica je zatvorena i namjeravamo zatvoriti i otvorene odjele. Nitko ne može ući u bolnicu, niti nitko iz bolnice ne može izaći osim djelatnika kojima se svakodnevno mjeri temperatura i prati epidemiološka situacija”, rekao je Filipčić.



Dodao je kako je sada u bolnici uređen odjel izolacije, a još se može dodatno opremiti taj odjel.

“Spremni smo za sve u slučaju, ako nekome treba pomoći, a primamo sve psihijatrijske bolesnike iz cijelog Zagreba”, istaknuo je Filipčić.

Govoreći o službama koje rade u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan”, Filipčić je rekao kako sve vitalne službe rade bez bliskog kontakta, na udaljenosti jedan od drugoga. To je iz sigurnosnih mjera, ako se slučajno razboli netko od medicinskog osoblja i mora biti u samoizolaciji da drugi mogu uskočiti u pomoć.

Doktorica pozitivna na koronu u izolaciji

Na upit o tome jesu li istinite informacije da jedna od doktorica koja radi u toj bolnici, a bila je na konferenciji Američkog psihijatrijskog društva (APA) nakon čega se vratila u Zagreb, testirala i utvrdila da je pozitivna na koronu, unatoč tome i dalje radi i nije u izolaciji, Filipčić je odgovorno ustvrdio da to nije istina.

“Ona je od utorka u izolaciji, jer se prije toga javila epidemiološkoj službi. Odjel na kojem je radila je ispražnjen. Svi djelatnici s tog odjela poslani su u samoizolaciju. No, dobra je informacija to što nitko od 20 djelatnika nema nikakvih simptoma i svi su u redu”, naglasio je Filipčić.

Dodao je kako liječnici i ostalo medicinsko osoblje i dalje budni prati sve što se događa te  se isključivo povode po naputcima Stožera civilne zaštite. “Nitko ništa samovoljno ne radi već ono što Stožer javi da treba učiniti”, zaključio je Filipčić.

Komentari