Ravnatelj KBC-a: Oko 140 djelatnika KBC-a Zagreb je u samoizolaciji

N1

O trenutnoj situaciji zaraze koronavirusom u Hrvatskoj u Dobro jutro, Hrvatska govorio je Ante Ćorušić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Govorio je o tome što se događa u KBC Zagreb, rekao je da se zdravstvenim djelatnicima redovito mjeri temperatura. Dio medicinskog osoblja je u samoizolaciji, riječ je o oko 140 osoba, a Ćorušić kaže da je dobro što se taj broj ne povećava.

“Imamo pet liječnika koji su pozitivni na koronavirus i jednu fizioterapeutkinju”, dodao je.

U psihijatrijskoj bolnici Vrapče je jedna osoba u samoizolaciji, te po jedna osoba iz KB Dubrava i jedna u varaždinskoj bolnici.



“Važno je sačuvati što veći broj medicinskog osoblja da se ono ne inficira jer tada dolazi do problema funkcioniranja sustava. Do sada je situacija dobra, imamo tih pet liječnika i jednu fizioterapeutkinju, ali mislim da je situacija pod nadzorom, bolnica funkcionira normalno, rekao je.

Na pitanje osjeća li se nedostatak medicinskog osoblja, kaže da za sada ne, ali situacija u kojoj se nalazimo je specifična. Po Vladinim napucima su reducirali program i operiraju samo hitne slučajeve i bolesnike koji boluju od malignih bolesti – sve drugo je odgođeno. Pojasnio je kako su podijelili osoblje u dvije skupine – dio ljudi trenutno radi, drugi dio radi od kuće ono što je moguće i izmjenjuju ih.

Što se tiče onkoloških bolesnika koji moraju dolaziti u bolnicu, za njih vrijede pravila kao i za hitne bolesnike, oni dolaze u trijažne kontejnere gdje ih se pregleda i uputi dalje.

Možemo očekivati akceleraciju porasta novoinficiranih, to je neminovno

Bolnica Jordanovac, specijalizirana za plućne bolesti, funkcionira po istom principu kao i KBC Zagreb, ali budući da je riječ o specifičnoj bolnici, u dogovoru s ministarstvom zdravstva dogovorena je rezervna pozicija da ako dio bolesnika eventualno bude trebao posebnu skrb, preselit će ih tamo.

Ćorušić je rekao da, što se tiče djece, vrijedi pravilo da ako je hitno, bit će primljeni. Rekao je da imaju u bolnicama mjesta za novooboljele, imaju kapacitete i za prihvat bolesnika iz drugih bolnice.

Zdravima preporučuje da budu savjesni i odgovorni – ovo je specifična situacija s kojom se svijet općenito nije susreo više od 100 godina, ne treba podcjenjivati opasnost od širenja infekcije, ali ne treba ni stvarati paniku.

“Država i sustav su jako dobro pripremljeni za ovu situaciju. Možemo očekivati akceleraciju porasta novoinficiranih, to je neminovno, mi to ne možemo spriječiti, ali možemo usporiti pametnim ponašanjem”, rekao je.

“Ako smanjimo socijalni kontakt za 25 posto, smanjujemo rizik horizontalnog prijenosa virusa za 42 posto, što nije malo”, pojasnio je.

Pacijenti pozitivni na koronavirus su izolirani, njima se bavi specijalizirano osoblje, posebno obučeno i istrenirano. Rekao je da osoblje koje radi s pacijentima u trijažnom postupku ima zaštitna odijela.

Komentari