Ravnatelj KB Stubičke Toplice o mogućnosti da postane ‘covid bolnica’: Naši kapaciteti su popunjeni, mi nemamo što ponuditi

N1

Ravnatelj Kliničke bolnice Stubičke Toplice Davor Gredičak komentirao je navode da bi specijalna bolnica u Stubičkim Toplicama mogla postati covid-19 bolnica.

“Ministar Vili Beroš nas je upoznao s epidemiološkom situacijom i rekao da, ako će ona i dalje pogoršavati, jedna od mogućnosti je da se, ako se neće moći smjestiti u svim zagrebačkim bolnicama, aktiviraju za i specijalne bolnice, isto tako i naša”, rekao je Davor Gredičak i dodao da bi se u toj bolnici primali covid pacijenti i iz Krapinsko-zagorske županije i iz zagrebačkih bolnica.

Gredičak je rekao da nije dogovoreno kada bi se to moglo dogoditi.

“Ministar je to napomenuo kao mogućnost u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.”



Osvrnuo se i na kapacitete bolnice Stubičke Toplice i dodao da su oni popunjeni te da nemaju što ponuditi.

“Imamo 260 kreveta, bolnica je popunjena sa 180 kreveta jer su epidemiološke mjere takve da u svaku dvokrevetnu sobu stavljamo jednog pacijenta da se ne bi dogodilo širenje zaraze. Bolnica je, što se tiče kapaciteta, popunjena. Radimo i terapiju za ambulantne pacijente, njih oko 200 svakodnevno dolazi ovdje na terapiju. Prema tome, naši kapaciteti su popunjeni, mi nemamo što ponuditi. Napomenuo sam ministru da u slučaju da budemo mobilizirani mi ćemo morati uskratiti našim pacijentima zdravstvenu skrb za što smo specijalizirani. Imamo pacijente koji dolaze nakon moždanih udara, takvim i onima koji sada leže ovdje ćemo morati uskratiti zdravstvenu uslugu”, naveo je Gredičak za N1.

Kazao je da su specijalizirani za fizikalne terapije i da fizioterapeuti i fizijatri nemaju što raditi u covid bolnici.

“Respiratora nemamo niti jednog niti ih je moguće instalirati ovdje. S te strane nismo pogodni za covid bolnicu.”

Gredičak je kazao kako je stožer Krapinsko-zagorske županije uputio prijedlog ministru zdravstva Viliju Berošu i Nacionalnom stožeru da se covid pacijente šalje u prazne hotelske kapacitete umjesto u bolnicu Stubičke toplice.

Komentari