RAVNATELJ DZZ- ZAPAD ZAGREB: Testiranje se provodi, ne očekujem značajnije probleme

Ilustracija Foto: Twitter

Počelo je testiranje brzim antigenskim testovima u ordinacijama obiteljskih liječnika, pedijatara i stomatologa. Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine poručili su da nisu svi spremni te da za testiranje nemaju uvjete. Nezadovoljni su, kažu, jer već tjednima raste broj oboljelih, mjere se ne poštuju, a sav teret pandemije pada na leđa ionako već izmorenih liječnika obiteljske medicine.

– Distribucija je završena. Poslali smo neke osnovne upute o načinu organizacije rada koja ukratko znači da se svi pokušaju naručiti na uzimanje tih testova. Testiranje je planirano, gdje god je to moguće, u izdvojenom, posebnom prostoru, u pravilu posljednjih sat ili sat i pol radnog vremena ordinacija obiteljske medicine, kazao je Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Zapad.

 

Testiranje je organizirano na način da se pacijenti prvo naručuju kod svojih liječnika obiteljske medicine, za antigensko testiranje koje će se onda provoditi u izdvojenom prostoru u određeno vrijeme, u pravilu posljednjeg sata radnog vremena ordinacije, rekao je Hanževački na konferenciji za novinare ispred Doma zdravlja Zagreb -Zapad.



Sve aktivnosti u domovina zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine odvijaju se uobičajeno, nema povećanih upita za antigenska testiranja i po svim ordinacijama su distribuirani brzi antigenski testovi, dodao je. Istaknuo je i kako ne očekuje značajnije probleme.

Svaka ordinacija je dobila između 20 i 100 testova te dosad nijedna ordinacija na našem području nije odbila provoditi testiranje, rekao je Hanževački. Naglasio je i da za antigensko testiranje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nije potrebno imati uputnicu.

Testiranje brzim antigenskim testovima u posljednjim satima smjene

Dr. Mirela Marković iz Doma zdravlja Zagreb-Zapad izjavila je da u toj zdravstvenoj stanici postoji šest ordinacija obiteljske medicine i tri pedijatrijske. Kazala je da prostor za obavljanje brzih antigenskih testova nije baš najsretnije rješenje, ali je jedino koje imaju. Nalazi se na samom ulazu u zdravstvenu stanicu, u koju ulaze i zdravi pacijenti i bolesni i oni koji su suspektni na COVID.

Budući da se ondje nalazi mnogo ordinacija, odlučeno je da će se brzo antigensko testiranje obavljati u zadnjim satima svake smjene. Dnevno će svaka ambulanta uzeti po 2-3 pacijenta.

Napominje da nijedan pacijent s respiratornim problemima ne bi trebao doći u ambulantu, a da se prethodno ne najavi. To je nešto što je, kaže, poznato već dvije godine.

– Brzi antigenski test, kao i PCR, nije potrebno raditi prvi dan kada dobijemo temperaturu. To se može učiniti peti dan ili i sedmi dan simptoma. Moja je preporuka pacijentima da se najprije jave svom liječniku. Želimo to naglasiti posebno u kontekstu uvjeta u kojima radimo, da se ne radi gužva i da se ne miješaju zdravi i bolesni, naglasila je dr. Marković.

Dodaje da prijepodne nije imala pozive za provođenjem brzog antigenskog testa, već samo za PCR i to većinom mlađih koji se nisu cijepili.

Njezina je ordinacija dobila paket od 25 brzih antigenskih testova. Nada se da će moći dobiti i više testova, bude li veći interes za njih.

Komentari