Raukar: Đurđević je pokazala izuzetan ljudski i stručni integritet

Urša Raukar, saborska zastupnica platforme Možemo! komentirala je novi javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda te istaknulakako podržavaju Zlatu Đurđević. Osvrnula se i na izjave premijera Andreja Plenkovića.

“Pokazala je izuzetan ljudski i stručni integritet. Profesorica Đurđević je poštivala sve institucije ove države, poštivala je proceduru, koliko god da joj se pokušava nametnuti nešto drugo – protuzakonitost, i kroz tu proceduru je prošla neokrnjeno. Svojim programom i argumentima pokazala je da ona jest ona moguća inicijalna promjena u hrvatskom pravosuđu koju čekamo 30 godina. HDZ naprosto nije bio na visini demokratskog zadatka i oni koji su kočničari promjena i inicijatori cijele situacije ne žele te promjene koje je profesorica Đurđević jasno i argumentirano najavila”, tvrdi Raukar.

Ističe da mnogima u ovoj državi među vladajućima ne odgovara sređivanje situacije u pravosuđu.

“To natezanje s predsjendikom Milanovićem, gdje se gotovo djetinjasto upotrebljavaju argumenti – ako to dolazi od njega, onda mi nećemo biti za, mislim da to nije nivo rasprave za takvo važno mjesto kao što je predsjednik/ica Vrhovnog suda”, kazala je Raukar, dodajući da je profesorica Đurđević dostojno prošla kroz “ovu difamacijsku i izrazito ružnu kampanju” rekla je u emisiji N1 Newsroom.



Osvrnula se i na izjave premijera Andreja Plenkovića koji se poziva na poštivanje zakona.

“Dosta je teško slušati to zazivanje zakonske procedure kad je dan prije rasprave o profesorici Đurđević HDZ prekršio Zakon o policiji. Po zakonu se izvješće policije mora predati do 31. ožujka, glavni ravnatelj Vladi, a do 1. lipnja Saboru RH za proteklu godinu. Oni su sa izvješćem za 2018. godinu kasnili nešto više od dvije godine, za 2019. nešto više od godinu dana, a sada opet kasne, sad će biti skoro mjesec dana”, pojašnjava Raukar, dodajući da je demokratska kontrola Sabora i Vlade važna jer je riječ o resoru koji može koristiti silu.

“Imamo različite aršine kada se gleda poštivanje zakona”, dodaje.

Prema posljednjem Crobarometru, Tomislav Tomašević je najpozitivniji političar. Premijer je kazao da Možemo! ima veliku medijsku podršku.

“Premijer kontinuirano govori o toj medijskoj potpori Možemo!, a mislim da bi HDZ-u bilo pametnije da se zapita zašto u Zagrebu nisu postigli nekakav značajan rezultat. Mislim da su im građani poslali poruku. To što je Tomašević sada najpopualrniji političar, to je refleks lokalnih izbora i podrške prvim potezima gradonačlenika. Mi se ne zanosimo rejtinzima, pred nama su tri godine, pred nama je jako puno rada i dokazivanja”, istaknula je Raukar.

Komentari