Ratni čelnik MUP-a: Razočaran sam takvim stavom jedne zemlje kojoj smo navelike pomagali

Screenshot Nova TV

Ratni čelnik MUP-a Ivan Jarnjak komentirao je zahtjev Tužiteljstva BiH za procesuiranjem 14 zapovjednika VRO Bljesak, ali i da opet nije pozvan u Knin.

Malo je živućih svjedoka među političarima koji su tijekom Bljeska donosili ključne političke odluke, a vojska i policija ih je sprovela.

Ivan Jarnjak bio je ratni ministar unutarnjih poslova i za Dnevnik Nove TV otkrio je do sada nepoznate detalje tog vremena. Otkrio je i što su mu haški istražitelji rekli za akciju Bljesak.

‘Pomagali smo im za vrijeme rata, kasnije i danas’



“Ja moram reći da sam strašno iznenađen, razočaran takvim stavom jedne zemlje kojoj smo mi navelike pomagali za vrijeme rata, kasnije i danas. A oni podižu optužnice protiv operacije, protiv cijelog lanca zapovjednika operacije koja je bila apsolutno čista, koja se vodila isključivo na teritoriju Republike Hrvatske”, rekao je.

Smatra kako je cilj te optužbe proglašavanje Bljeska zločinačkom operacijom, “jer zašto bi inače stavili unutra cijeli zapovjedni lanac koji je bio tad u operaciji Bljesak?”, upitao je.

Tvrdi kako je ovo pokušaj da se pokaže da su i jedna i druga operacija nelegitimne.

Haškim istražiteljima ništa nije bilo sporno

“Ja sam razgovarao s haškim istražiteljima 2004. i tada su me ispitivali i o operaciji Bljesak. O operaciji bljesak nismo razgovarali ni 10 minuta. Sam istražitelj je rekao veli ‘tu nemamo šta, to je bila apsolutno operacija u kojoj nije bilo problematičnih stvari'”, rekao je.

“Tu su se očito našle snage koje smatraju da mogu sad u ovom trenutku načiniti štetu Hrvatskoj. Kad je u pitanju protiv Hrvatske onda se oni brzo dogovore svi. Mislim da je to politikanstvo i u ovom trenutku da je to pokušaj odgovora Hrvatskoj to što se toliko brine o Hrvatima u BiH”, rekao je.

Smatra i kako je neupitno hoće li državni vrh biti složan oko ovog problema te da oko toga postoji konsenzus čitave Hrvatske.

‘Žao mi je, nisam pozvan’

Tvrdi i kako mu je žao jer nije bio pozvan u Knin, ali da mu je drago što ga je spomenuo predsjednik nadimkom “Bracek“.

“Nisam pozvan, nisam pozvan ni na 25. obljetnicu, ni ja ni moji suradnici. Žao mi je apsolutno, ja sam u tome sudjelovao, za mene su to trenuci koji izazivaju strašne emocije i žao mi je što nas eto, ne pozivaju”, zaključuje Jarnjak.

Komentari