Rasterećenje za gospodarstvo je ove godine 752 milijuna kuna, ministar Horvat tvrdi kako je to milijarda kuna

screenshot

U emisiji ‘Otvoreno’, Hrvatske radio-televizije gostovali su Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a, Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Rasterećenje je ove godine 752 milijuna kuna, a ministar Horvat je rekao kako je kumulativno to milijardu i sto petnaest milijuna kuna zato što su se određeni segmenti neporeznih davanja i parafiskalnih nameta od 2017. u kontinuiranom procesu provodili.

“Moramo dati priliku da oni servisi iz tako ubranog novca polako dožive novu metodologiju preživljavanja ove situacije. No, mi tražimo druge izvore financiranja koji moraju osigurati minimalno takvu dinamiku investicijskog ciklusa kakvu smo do sada imali kroz ovakav način financiranja,” rekao je ministar.

Ministar Horvat je naglasio kako postupno ukidanje parafiskalnih nameta vodi povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i jednostavnosti poslovanja.



Grčić: Parafiskalni nameti trebali bi se smanjiti za 0,2 posto BDP-a

Grčić je rekao kako se u SDP-u već predstavila pomoć građanima kroz smanjenje parafiskalnih nameta.

“Predložili smo set mjera za nezaposlene, umirovljenike, socijalno potrebite. Predložili smo mjere da ljudi lakše prebrode krizu, naglasio je i dodao kao je takav primjer Slovenija koja je osim pomoći gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta, veliki novac prelila prema građanima kako bi se iz krize izašlo u što kraćem vremenu,” naglasio je Grčić.

“Mi smo predložili smanjenje 6 parafiskalnih nameta, rekao je i dodao kako je SDP naglasio kako bi se svake godine parafiskalni nameti trebali smanjiti za 0,2 posto BDP-a. Naglasio je kako se ne mogu svi nameti ukinuti zato što oni često služe i za investicije projekata.”

Vedriš: Država je napravila korektan potez koji predlaže rebalans budžeta

Vedriš je istaknuo kako iza svih parafiskalnih nameta stoje nekakve usluge, ali je pitanje je li to pravična cijena naknada ili je to renta koja stoji tu već godinama.

“Mislim da ovo nije ključna točka, već da je ključna točka što će biti s našim poduzetnicima na dan plus jedan. To je dan kada će zdravstvena situacija biti pod kontrolom. Ništa neće biti kao prije,” rekao je.

“Koliko god smo zadovoljni što je Vlada premostila s određenim resursima život ljudi, ali ključno je pitanje što će poduzetnički sektor napraviti,” rekao je.

“Država je napravila korektan potez koji predlaže rebalans budžeta kojim je stabilizirala javne financije, no to je samo dio priče. Što je s financijama poduzetničkog sektora,” zapitao se Vedriš.

Vedriš smatra da je ponovno stavljanje poduzetnika u pogon nešto što zahtijeva energiju, vrijeme i resurse.

Koji je fiskalni kapacitet institucija koji njima može ‘dati zraka’, što može napraviti država da poduzetnicima poslovne banke brže interveniraju, rekao je Vedriš.

Sever je naglasio kako su sindikati često spominjali visoke parafiskalne namete u Hrvatskoj, ali su uvijek željeli o tome razgovarati i procijeniti učinak svih tih nameta.

Deranja: HUP već godinama ukazuje na problem parafiskalnih nameta

Deranja je rekla da HUP već godinama ukazuje na problem parafiskalnih nameta, te kako ih kod svake nove vlade ponovno prebrojavaju i kako su s ovom vladom došli na broj 448.

Istaknula je kako poslodavce više muči što će biti kada starta gospodarstvo, kada se ukinu sve ove mjere za očuvanje radnih mjesta, kako će to biti.

“Očekivali smo znatne rezove u parafiskalnim nametima. Svjesni smo činjenice da ne treba sve namete ukinuti. Tražili smo da se 20 najvećih smanji, a ove manje da se ukine ili umani na 70 posto,” naglasila je Deranja.

Rekla je kako želi pokazati kakve su nove mjere smanjenja parafiskalnih nameta na primjeru njezine tvrtke. Naime, ona je rekla kako je njena tvrtka prošle godine platila 3 milijuna i šesto sedamdeset tisuća kuna neporeznih davanja.

Od ovih 33 mjera koje se trenutno rasterećuju, njezina tvrtka može koristiti 12 posto od turističke zajednice, što je 6 tisuća devedeset jednu kunu i za šume 1122 kune, što znači 7 tisuća kuna, a uplaćuje 3 milijuna i šesto sedamdeset.

Vedriš je naglasio kako je strašno što podmirujemo samo polovicu potrebe tržišta što se tiče proizvodnje hrane i pravo je pitanje koje su to industrijske grane koje možemo podignuti.

Ministar je istaknuo kako će smanjenje parafiskalnih nameta spasiti hrvatsko gospodarstvo, prenosi HRT.

Komentari