RASTE BROJ UBIJENIH U BAGDADU Sjedinjene Države upozoravaju na upletanje Teherana

Nakon višednevnog primirja, u petak navečer u Bagdadu su ponovo izbili sukobi u kojima je, po zadnjim podacima, ubijeno najmanje 23 prosvjednika, dok Washington upozorava na “upletanje” Teherana u Iraku i uvodi sankcije pripadnicima milicija bliskih Iranu.

Policija i liječnici kažu da je riječ o najsmrtonosnijem incidentu koji se dogodio u glavnome iračkom gradu u posljednjih nekoliko tjedana.

U pucnjavi u petak navečer kada su se naoružane osobe dovezle do parkirališta višekatnice blizu Bagdada što su je prosvjednici prije nekoliko tjedana zaposjeli, ranjeno je 127 osoba.

Tisuće Iračana prije nekoliko tjedana zaposjelo je središnji bagdadski trg i tri obližnja mosta koja vode do Zelene zone, zahtijevajući suštinske reforme i čelnike dostojne povjerenja koji će iračke državne interese staviti iznad svega.



Pripadnici snaga sigurnosti kazali su da nisu uspjeli identificirati napadača koji je pucao na prosvjednike.

Smrtonosni napad u petak došao je samo nekoliko sati nakon što je Washington uveo sankcije trojici paravojnih čelnika iza kojih stoji Iran optužujući ih da upravljaju ubijanjem iračkih prosvjednika.

Komentari