Rast cijena žitarica teško pogađa domaću stočarsku proizvodnju

Ilustracija TV Našice

Drastičan rasta cijena žitarica doveo je domaću stočarsku proizvodnju u velike probleme. Rastu im ulazni troškovi, a s druge strane svoje proizvode prodaju ispod cijene jer se, kako kažu, uvozna roba nudi po dampinškim cijenama te od države hitno traže pomoć.

Sva hrana za stoku enormno je poskupjela. Kukuruz je čak 89% skuplji u odnosu na lani, javlja HRT.

“Cijena kukuruza je 1,80, soje 5 kuna. I sad kad vi to preračunate, hranimo krave i onda damo mlijeko po 2,50 kn. Mislim to nema nigdje u svijetu, sad koliko će ljudi to izdržati – to je pitanje”, rekao je Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda.

Naši proizvođači nemaju dovoljno vlastite stočne hrane jer teško dobivaju zemlju za zakup.



“Stočar mora imati zemlju pa bi bio manje ovisan o onima koji trguju sa žitaricama”, poručio je Stjepan Kušec iz HPK-ovog Odbora za svinjogojstvo.

Budući da su energenti poskupjeli za 25 posto – ukupni troškovi proizvodnje već su sada 30% viši od cijena po kojima plasiraju svoje proizvode.

“Nemamo kome prodati tele, uvoze se, tove telad izvana. Zaklat ne možemo na vlastitom gospodarstvu, da našu kvalitetnu robu prodamo domaćem stanovniku. Neće nam omogućiti. Tko je kriv za to? Nisu sigurno uzgajivači”, kaže Miško Šklempe iz Odbora za sustav krava-tele te Odbora za konjogojstvo HPK-a.

Zato traže hitan sastanak s resornim ministarstvom, kratkoročnu financijsku pomoć te osiguravanje dovoljne količine stočne hrane za svoja stada.

“Pšenica, ječam i ostali proizvodi sada svakodnevno idu u izvoz, tko da više – taj kupi, hrvatski stočar nema nema novaca da kupi”, ustvrdio je Zvonko Širjan iz Odbora za tovno govedarstvo HPK-a.

Iz resornog Ministastva poručuju da će… razgovarati.

“Vjerujem da nitko neće sporiti da ova Vlada, pored ulaganja u strukturne promjene, doista nastoji svim mogućim sredstvima reagirati na poremećaje koji pogađaju sektor kako bismo održali proizvodnju”, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nakon pandemije, pred stočarima je novi izazov – održati proizvodnju u uvjetima drastičnog rasta ulaznih troškova.

Komentari