Raspudić o dilemi je li Banovina ili Banija: Bacili su kost da se svađamo tko je Hrvat, a tko Jugoslaven, a ne da govorimo o propustima vladajućih

Nino Raspudić/Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Nino Raspudić komentirao je aktualnu situaciju u Hrvatskoj.

Raspudić inače predaje i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pa je dao mišljenje o polemici Banija-Banovina.

“Moji kolege kroatisti su bili jasni: u hrvatskom standardnom jeziku ispravno je reći i jedno i drugo, a u srpskom samo Banija. E sad tu ulazi i sociolingvistika koja kaže da je do negdje 30-ih godina 20. stoljeća prevladavao oblik Banovina, a da je onda u vrijeme koje se politički veže za srpsku dominaciju prevladavalo Banija, nakon 90. opet Banovina. Ali ono što mislim da je tu važno reći je da smatram da se radi o jednom spinu vladajućih, s tog famoznog partijskog sastanka je iscurilo samo ono što su oni željeli da iscuri. Mislim da je u javnost bačena kost da se prepucavamo tko je Hrvat, a tko Jugoslaven, da ne bi govorili o golemim problemima na području Banovine i propustima vladajućih”, rekao je Raspudić gostujući u RTL-u Danas.

Most se zalaže za istražno povjerenstvo

Most podržava osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu.



“U ovom trenutku je nama najvažnije donijeti pomoć donošenju najkvalitetnijeg rješenja za obnovu, ne samo za Banovinu nego i Zagreb, koji vidimo deset mjeseci stoji na mjestu. Ovo je jedna sporedna stvar, ali važna prije svega da vrati povjerenje ljudima koji će se sutra vraćati u obnovljene kuće da mogu biti sigurni da im se neće dogoditi ono što se dogodilo dijelu njih u ovom potresu. Istražno povjerenstvo nije lov na vještice i smatram da nakon što je Hrvatska pretrpjela strašnu agresiju da je osiromašena prvih poslijeratnih godina napravila veličanstven posao u obnovi, radi se o 150.000 kuća”, izjavio je Raspudić.

“Imamo jasne argumente zašto je potrebno povjerenstvo, a vladajući ako su spremni pretrpjeti takvu političku štetu i poslati jako lošu poruku hrvatskim građanima, a to je da imaju nešto protiv istraživanja očitog kriminala kod dijela obnovljenih kuća, onda i dalje preuzimaju moralnu i političku odgovornost za prikrivanje tih stvari”, dodao je.

Kaže da je neumjesno da se zastupnici cijepe preko reda

U ponedjeljak je na rasporedu i cijepljenje saborskih zastupnika.

“Iskreno moram reći da nigdje u Europi nisam vidio sličan primjer. Vidio sam primjere da par najistaknutijih ljudi, premijer, predsjednik, pa i papa nekome potrebnijem uzima cjepivo da pošalje širu poruku. Međutim, ovo da se cijepi preko 100 ljudi ispred prioriteta mi je neumjesno”, rekao je Raspudić.

Komentari