Raspudić komentirao nove mjere: U nekim dijelovima zemlje gađamo slona praćkom, u drugim vrapca topom

Nino Raspudic Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić komentirao je događaje iz politike, pitanja oko epidemioloških mjera, ali prije svega, opisao je kako se oporavio od covida-19 od kojega je i sam obolio.

“Četiri tjedna sam izbivao iz javnosti, dva tjedna sam bio bolestan, a trebalo mi je još dva tjedna oporavka od upale pluća da dođem u relativno fit stanje, evo, da mogu gostovati tu. Napomenut ću da sam 45-godišnjak, koji je nepušač koji se bavi sportom, izvrsnog zdravlja”, brifirao je Raspudić.

Rekao je da su se on i supruga zatvorili čim je ona, nakon prvih njenih simptoma, ispala pozitivna na testu. Ona je, rekao je, tek dva dana imala samo blage simptome. Ali on:

“Najprije bol u donjem dijelu leđa i temperatura 37,2°C, što je trajalo neka tri, četiri dana. Onda je krenula visoka temperatura, 39°C, 39,5°C. Disao sam normalno, nisam imao problema s plućima, a upute su takve da ako imate dva dana visoku temperaturu i kratak dah ili pritisak na plućima, da se javite na Hitnu. Šesti dan te visoke temperature počeo sam kašljati i osjetio sam probleme s plućima.”



Zato je morao na slikanje pluća i na vađenje krvi na “Franu Mihaljeviću”.

Situacija je ozbilja, teška i tiče se svih nas

“Zadržali su me, pet dana sam bio u bolnici i primao sam blagi kisik, dva litra. Nakon pet dana sam otpušten i, evo, trebalo mi je još dva tjedna da se koliko, toliko oporavim”, kazao je i dodao:

“Napomenut ću da mi je cimer u sobi također bio fit, nepušač, u 40-im godinama.”

Rekao je da u bolnici nije vidio nikakav kaos, da je sve jako dobro funkcioniralo, da je postupanje osoblja, s njim “u jako lošem stanju”, bilo izvrsno.

“Situacija je ozbiljna, teška i tiče se svih nas. Međutim, prisjetit ćemo se da je koncem petog mjeseca premijer Plenković slavodobitno izjavio: ‘Pobijedili smo covid-19!’ ‘Ova vlada’, naglasio je, ‘pobijedila je covid-19!'”, komentirao je Raspudić aktualno stanje s covidom:

“Ne možete si uzimati zasluge kad situacija s koronom ide dobro, a danas, kad ide loše, da je krivnja na građanima.”

Za stanje u KB Dubrava kazao je da je problem to što se u Zagrebu slijedi “taj kineski i talijanski model”:

“Samo Kina i Italija su išle, koliko mi je poznato, za tim da se jedna bolnica u velikom gradu specijalizira za covid, sve druge europske zemlje išle su za tim da imaju covid odjel. To je dovelo do preopterećenosti KB Dubrava.”

Pitanje je jesu li se ove mjere trebale primjeniti na cijelu Hrvatsku

Slikovito je kritizirao primjenu istih mjera na cijelu Hrvatsku:

“U nekim dijelovima zemlje gađamo slona praćkom, u drugim vrapca topom. Sad su se izvukli topovi.”

“Pitanje je jesu li se ove mjere trebale primijeniti u cijeloj Hrvatskoj. Zašto da pate dijelovi gdje stiuacija nije tako ozbiljna? Zašto se prije mjesec dana gađalo praćkom, zašto se nisu izvukli topovi tamo gdje je bilo potrebno?”, pitao je.

Rekao je da je premijer preuzeo odgovornost i da se može interpretirati da njegova vlada gubi bitku.

“Osjetit će se to, vrlo vjerojatno, na predstojećim lokalnim izborima”, kazao je.

Što se tiče kazni za nepoštivanje mjera, Raspudić je, kaže, nesklon represiji:

“Smatram da građanima treba pristupati kao odgovornim osobama.”

Represija neće donijeti ništa dobro

“Treba naći jednu finu ravnotežu između slobode i odgovornosti pojedinca. Nisam siguran da će bilo kakve represivne mjere i kažnjavanja dobro proći kod građana koji su danas dobrim dijelom zbunjeni svim tim kontradiktornim informacijama koje su slušali”, rekao je i nešto kasnije dodao u kontekstu obaveznog cijepljenja:

“Poznajući mentalitet našeg naroda, mislim da represija ne može donijeti ništa dobro.”

Znači, ne bi podržao obvezu cijepljenja?

“Ne!”

Postavio je pitanje jednoobraznih mjera i s pravne strane, počev od svog primjera:

“Imao sam jaku imunološku reakciju organizma… Nisam više zarazan, potvrđeno, i prema najnovijim istraživanjima, najmanje pola godine ne mogu dobiti virus niti ga prenijeti na drugoga. I ako me za mjesec dana kazni policajac zato što na ulici nisam nosio masku, pa ja to gonim do Europskog suda.”

Dodatni problem za pripremu stanovništva Hrvatske za cijepljenje, kao i za poštivanje mjera, kazao je, predstavlja “kakofonija” informacija kojima su intenzivno izloženi. Smatra da bi i Vlada i Stožer morali promijeniti medijsku strategiju.

Bandiću bi slogan trebao biti preumoran

Na kraju je komentirao politiku. Podsjetio je da je poslovnik rada Sabora koji bi ograničio rad parlamentaraca, pao na Ustavnom sudu. Dodao je:

“Odluke donosi Stožer upitne pravne utemeljenosti.”

Konačno, ususret lokalnim izborima, rekao je da ne može niti potvrditi niti opovrgnuti hoće li on biti kandidat Mosta za gradonačelnika Zagreba, i to, kako je rekao, zato što s procesom idu od najniže razine odbora stranke po četvrtima naviše. Komentirao je, pak, predizbornu strategiju Milana Bandića:

“Mislim da je Bandićeva kampanja jako promašena, da mu je Boris Malešević smislio jako loš slogan.”

“Slogan mu je: ‘Neumoran’, bolje bi mu stajao slogan na majici: ‘Preumoran’. Jako loše fizički izgleda, nema glasa”, kazao je Raspudić.

Rekao je da nije dobro promovirati rad od jutra do mraka 365 dana u godini, posebno ne na tako odgovornoj funkciji, zato što, posebno zbog odgovornosti funkcije, čovjek mora biti odmoran, koncentriran, svjež. A ako se ne stigne sav posao, da za to služe pomoćnici.

Komentari