Raspudić: Izbor Burić Pejčinović izravna je šteta za vitalne hrvatske interese

Nino Raspudić/Patrik Macek/PIXSELL

Mostov zastupnik Nino Raspudić izrazio je u petak ‘opravdanu sumnju’ u korisnost izbora Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, navodeći da je njezin izbor izravna šteta za vitalne hrvatske interese.

Da ‘opravdano’ sumnja u korist izbora bivše potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Raspudić je rekao u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

“Štoviše, mislim ne samo da je taj izbor uzaludan, nego žalim za činjenicom da je cijela diplomatska mreža ugasila motore i tapkala na mjestu najmanje pola godine kako bi svi diplomati lobirali za visokoplaćenu funkciju Pejčinović-Burić”, istaknuo je.

Zapitao se što Hrvatska ima od njenog izbora, pa odgovorio: “Ne da nemamo ništa, nego danas imamo izravnu štetu za vitalne hrvatske interese”.



Vijeće Europe zagovara ukidanje konstitutivnosti naroda u BiH

Ocijenio je da “nikad agresivnije Vijeće Europe” zagovara ukidanje konstitutivnosti naroda u BiH, što je ustavna kategorija.

“Imamo jasnu poruku institucije na čijem je čelu Pejčinović-Burić prema kojoj je vrijeme da BiH prijeđe na drugačiji, moderni sistem u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima”, rekao je zastupnik.

Protumačio je kako su to riječi “trećerazrednog diplomata”, šefa Uprave za ljuska prava tog vijeća, nakon petodnevne virtualne posjete BiH.

Raspudić je izrazio nadu da će Vlada i resorno ministarstvo znati reagirati te da se ubuduće na funkcije, kakva je ona Pejčinović Burić, neće kandidirati ljude “koji izravno ili neizravno blagoslivljaju štetne dokumente i dozvoljavaju da se njihovom narodu radi o glavi”.

Kada će se izgraditi nova bolnica u Gornjoj Bistri?

Ivana Posavec Krivec (SDP) upitala je premijera Andreja Plenkovića kada će se izgraditi nova bolnica za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri i “vratiti dostojanstvo” djeci koja u njoj borave.

Napomenula je da je 2015. sklopljen sporazum o izgradnji nove bolnice, da je četiri godine kasnije država poklonila zemljište, a da se nakon toga nije dogodilo ništa.

Uvjeti rada u bolnici su loši, 104 djece smješteno je u svega nekoliko soba, njih po 12 u sobama, navela je zastupnica, ističući da je potres iz prosinca narušio statiku dvorca iz 1773. u kojemu je bolnica, a koji je potpuno neadekvatan za smještaj pacijenata,

Zadaća društva je da toj djeci pruži maksimalnu skrb i ne oduzima dostojanstvo, poručila je Posavec Krivec.

Hrvatska ipak ima pad poljoprivredne proizvodnje

Suprotno današnjim navodima ministrice poljoprivrede, Ružica Vukovac (DP) izjavila je da Hrvatska ipak ima pad poljoprivredne proizvodnje.

Gledano unatrag pet godina, rekla je, radi se o postotku od 26 posto, dok ostale zemlje u EU imaju rast. Vrijednost poljoprivredne proizvodnje od ulaska u Uniju pala nam je za oko pet milijardi kuna, negativna vanjsko-trgovinska bilanca iznosi 37 posto, navela je zastupnica.

Marko Milanović Litre (HS) upozorio je da je jučerašnje najavljeno obustavljanje naknada za očuvanje radnih mjesta dovelo do otkaza radnicima u ugostiteljskom i turističkom sektoru.

Mali hotelijeri već su najavili otpuštanje zaposlenih s 1. ožujka, kada prestaju naknade, kazao je i napomenuo kako je to samo jedan privatni segment koji će biti primoran svoje radnike poslati na burzu.

 

Komentari