RASPRAVA O BRANITELJSKIM PRAVIMA Mlinarić: neki oficiri bivše JNA koja je razarala Hrvatsku primaju mirovinu od hrvatske države

Dalija Orešković/Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnica Dalija Orešković (klub Centar-Glas) ocijenila je u srijedu nedopustivim što 30 godina nije u potpunosti riješeno pitanje statusa hrvatskih branitelja i sramotno da neki od njih još nisu ostvarili prava.

Država nije bila u stanju 25 godina donijeti zakon kakav treba i u tome smo sramotno podbacili, ocijenila je Orešković u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te dodala kako očito nedostaje pravnog znanja.

Upozorila je kako je u javnosti – zbog onih koji su naplatili svoje domoljublje stječući bogatstvo bez uporišta – djelomično stvoreno negativno mišljenje o braniteljima.

Suverenisti rast broja branitelja drže neprihvatljivim

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) drži neprihvatljivim porast broja branitelja iz godine u godinu, “jer su se neki sjetili 25 godina nakon Domovinskog rata da su bili hrvatski branitelji” iako dopušta da se ljudi s godinama razbolijevaju i da im je potrebna skrb.



Smatra kako je za branitelje najbolja radna terapija kroz koju se osjećaju potrebnima i korisnima te je apelirao da im se to i omogući.

Njegov stranački kolega Hrvoje Zekanović ustvrdio je kako ministar hrvatskih branitelja, unatoč višekratnom traženju tijekom rasprave, nije želio reći koliko je hrvatskih branitelja dobilo taj status tijekom njegovog ministarskog mandata upitavši skriva li se nešto od javnosti i zašto.

Katarina Peović (Radnička fronta) rekla je kako izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ne bi smjele diskriminirati braniteljsku populaciju kao neproporcionalno privilegiranu u odnosu na ostale za koje se tek sada vidi koliko su obespravljene. Iznijela je u tom smislu podatak kako je prosječna mirovina oko 2500 kuna, a braniteljska oko 6000 kuna te da bi takvu mirovinu trebali imati svi.

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) odgovorio joj je kako i dan-danas neki oficiri bivše JNA koja je razarala Hrvatsku primaju mirovinu od hrvatske države. Upozorio je i kako je nedopustivo da “milicajci” tzv. SAO Krajine danas imaju status dragovoljaca Domovinskog rata.

Đakić: Branitelji nisu ostvarili svoja prava

Josip Đakić (HDZ) ustvrdio je kako mnogi hrvatski branitelji još nisu ostvarili svoja prava, liječe se i stalno moraju biti pod terapijom.

Upozorio je na veliki pobol i smrtnost branitelja koji su optuživani da su “lažni branitelji”. Stoga su zakonske izmjene dobrodošle kako bi braniteljski status stekli svi oni koji na to imaju pravo.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako se predloženim izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ne stvaraju nova prava i obveze nego pretpostavke za punu konzumaciju pripadajućih zakonskih prava hrvatskih branitelja.

Zahvalio je braniteljskim udrugama na suradnji u izradu prijedloga izmjena zakona.

Komentari