RASPAD VUKOVARSKOG HDZ-A Penava i vijećnici izašli iz stranke: Ako krenete đonom, đon ćete dobiti

Gradonačelnik Vukovara i zamjenik predsjednika Gradskog odbora (GO) Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vukovar Ivan Penava održao je u 11 sati konferenciju za medije na temu aktualne političke situacije.

Tom prilikom Penava će javnosti opširnije iznijeti svoje političke stavove i perspektive.

Već nekoliko dana najavljuje se da će se Penava pridružiti Domovinskom pokretu Miroslava Škore. Predsjednik Domovinskog pokreta poručio je da Penava najprije mora riješiti svoj status u HDZ-u.

Udarac za Plenkovića

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara Damir Barna rekao je da svi predsjednici temeljnih organizacija, svi vijećnici napuštaju HDZ, predsjednik gradskog vijeća.



”Zašto je došlo do ovakve odluke treba pitati HDZ iznad gradskog odbora”, rekao je.

“S današnjim datumom iz HDZ-a istupaju predsjednik gradskog odbora, svi zamjenici odbora, predsjednik gradskog vijeća, svi vijećnici, svi predsjednici temeljnih organizacija”, objavljeno je na presici.

“Da sam predsjednik Plenković, uvažio bih rezultate unutarstranačkih izbora, zapitao bih se, ako smo demokratska stranka, izgleda da su kod nekih prisutne samo sujete. Uvažio bih rezultate unutarstranačkih izbora. Pošto se to nije desilo istupam iz HDZ-a”, rekao je Tomislav Šota.

“Ovo je za nas težak i emotivan trenutak. Napuštamo HDZ, to nam nije drago, mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbori između vrijednosti i stranačkih poslušnosti i stege izabrati ovo prvo. Stojimo čvrsto iza stavova, a onaj dio koji to neće moći razumjeti, njih molim za oprost. Sve što činimo, činimo iz ispravnih razloga”, poručio je Penava.

“Zahvaljujem se prije svega ovim ljudima koji zapravo čine HDZ Grada Vukovara, koji su redom svi vrhunski kooperativci i kvalitetni ljudi, koji se nisu štedili sve ove dane i godine, niti sekunde slobodnog vremena i znanja uložiti u kvalitetne rezultate HDZ-a i sve pobjede ili one rijetke poraze kada smo bili slani u nemoguće misije, ali smo ipak izborili maksimalno moguć rezultat po stranku i Vukovar”, dodao je Ivan Penava.

“HDZ je prevario Vukovar. Mi krećemo svojim putem, jer ovo je ipak gard heroja i mi moramo ostati uspravnima zbog njih i generacije koje trebaju doći. Okrenuli su nam leđa, a još su tražili od nas da te teme pustimo i prepustimo zaboravu”, poručio je.

Istaknuo je da je razloga za izlazak iz stranke mnogo, ali tri su glavna.

‘Izdali su Vukovar’

“Prvi razlog je neprocesuiranje ratnih zločina. Za jedan razoran grad nitko u ovoj državi nije odgovarao. Drugi je gospodarski razlog. Vukovar se koristi u marketniške svrhe”, objašnjava Penava. Treće i ključno – popis stanovništva. Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar”, naveo je.

Kazao je i da se s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem nije čuo još od unutarstranačkih izbora kada mu je čestitao na rezultatu.

“Naš grad ili se ne čuje ili, kad se čuje, mora se ignorirati”, poručio je.

“Svi mi koji izlazimo iz HDZ-a, izlazimo u neovisnu stranku. Kako će se zvati i oformiti, to ćemo odlučiti. Vrlo vjerojatno je da ćemo se naći na listi s Domovinskim pokretom. Sjetit ću vas teze koje provlačim godinama, da su neke vrijednosti izvan politike i stranačke stege. Vi ste imali prigodu vidjeti na primjeru rada Culeja da unutar HDZ-a postoje različita mišljenja. Nikad neću loše govoriti o HDZ-u. Držimo se isključivo programa i ciljeva. S gospodinom Škorom da, uvjeti naši su jasni, to je politika koja uvažava čovjeka i njegova prava”, dodao je Penava.

Koalicija s HDZ-om

Na upit je li mu prihvatljivo da Domovinski pokret nakon izbora koalira s HDZ-om, rekao je: “Svatko mi je prihvatljiv. Ja sam ovdje u službi interesa prvo Vukovara, a onda sukladno funkcijama i Slavonije i cijele Hrvatske. Ako to znači suradnja s tim i tim, onda može. Što nam je vrijedilo više od 20 godina u HDZ-u, a da nitko nije odgovarao za razorene gradove sravnjene za zemljom. Tu je točka, kraj, ogromna tišina koja para uši”, kaže Penava.

Ne smatra da tu ima išta kontraditkorno.

“Nista od jučer u politici. Gore u nekim salonima sjede neki dečki i dogovaraju svoje interese. Nema tu kontradiktornosti, mi put moramo naći. Tu vam je tragedija Vukovara, grada simbola koji nije dovoljno velik da ga se ispoštuje kada je riječ o velikim stvarima. Nekima u HDZ-u postoje veće stvari od Vukovara i žrtava Domovinskog rata”, kazao je vukovarski gradonačelnik.

‘Padaju maske’

Penava je pojasnio da ovdje nije riječ o nekoj ishitrenoj odluci te je još jednom komentirao odnos s Miroslavom Škorom.

“Ne očekuje nikakvu odmazdu. U pitanju je kontinuitet politike. Cilj je taj, idemo na ovaj način, idemo iskušati sve realne opcije unutar stranke, ukoliko se to ne dogodi, zahvaljujemo se i idemo. Nije u pitanju samo jedan trenutak, to je jedan kontinuitet. Bili smo do kraja uz stranku i predsjednicu, jer smo bili lojalni i bili smo zahvalni i njoj i stranci u čijem dresu igramo. Kad je stranka tražila da uđemo u konflikt sa Škorom i njegovim ljudima, to se nije dogodilo. S tim ljudima dijelimo mnogo sličnost po pitanju i svjetonazora i ostalog. Mi razgovaramo godinama. Ovo je jedan krupan događaj. Ovo je snažna poruka, a ne hir ili ambicija. Ovo je teška odluka gradskog odbora iza koje su neprospavane noći, ali sada maske padaju. Ovim činom definitivno su maske pale”, rekao je.

“Nemojte se igrati s Vukovarom i s ovim ljudima. Odlučni smo, igramo fer i korektno. Ako krenete đonom, đon ćete dobiti”, zaključno je rekao Penava.

PENAVA SUTRA ODLAZI IZ HDZ-A? Pridružit će se Škori i povući za sobom još deset vijećnika?

Komentari