RASKOL BANDIĆA I HDZ-A Generalni urbanistički plan nije izglasan!

Tomislav Kristo / CROPIX

Maratonska i burna sjednica zagrebačke Gradske skupštine prekinuta je u 20:40 sati u ponedjeljak, i nastavlja se danas u 10:30. Milan Bandić odbio je sve amandmane HDZ-a.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbio je u ponedjeljak preostalih 11 HDZ-ovih amandmana na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a jer nisu bili u javnoj raspravi.

“Gradonačelnik je razmotrio preostalih 11 amandmana Kluba gradskih zastupnika Hrvatske demokratske zajednice te iste ne prihvaća iz istih razloga iz kojih je povukao i vlastite amandmane”, stoji u gradonačelnikovu očitovanju na amandmane.

Srušen GUP

Gradska skupština odbila je sve amandmane HDZ-a. Zastupnici su glasalio GUP-u. 18 je glasalo za GUP, a protiv 31. GUP nije izglasan.



Rajko Ostojić kazao je da je rušenje GUP-a pobjeda građana i struke. “Dok imamo građane koji se boje za svoj grad, Hrvatska se ne treba plašiti”, kazao je Ostojić.

Na pitanje je li postignut dogovor između HDZ-a i Bandića, Ostojić je kazao da se možda ide na parlamentarne izbore.

Tomislav Tomašević rekao je da je oporba bila disciplinirana. “Uvijek smo imali dovoljno ruku. Ovo je HDZ-u bio dosta veliki zalogaj jer ovo nisu mogli progutati. Gradu Zagrebu treba novi gradonačelnik za 21. stoljeće. Ovo je definitvno samo nastavak političkog kraja Milana Bandića. Očito nije došlo do dogovora Bandića i HDZ-a. Ali da nije bilo građana, udruga građana i građanskih prosvjeda, GUP bi prošao. Hoće li Bandić dočekati kraj mandata? To je teško reći, ali sam uvjeren da mu je ovo zadnji mandat. Koliko sam ja u Skupštini, ovo se još nikad nije dogodilo. Ovo je prvi veliki poraz Milana Bandića”, rekao je oporbeni zastupnik Tomašević.

Kazimir Ilijaš dao je izjavu novinarima nakon glasanja o GUP-u. “Ono što se cijelo vrijeme govorilo, pokazali smo da smo demokratska stranka koja drži do principa, pokazali smo vjerodostojnost. GUP nismo podržali jer nisu podržani naši amandmani. To ne znači da nećemo nastaviti suradnju u smislu boljeg života u Gradu Zagrebu”, kazao je HDZ-ov Ilijaš.

“Pokazali smo naš stav, smatramo da je to u kolaciji normalno. Bitno je za naglasiti da oporba koja likuje radi performanse”, kazao je.

“Mi smo predložili naše amandmane koje koalicijski partner nije prihvatio i nismo mogli prihvatiti izmjene i dopune GUP-a. Nastavak sjednice je u tijeku, i dalje podržavamo točke za koje smatramo da su u redu”, kazao je Ilijaš.

Na pitanje kako komentira izjavu Bandića kako “i gradonačelnik može skinuti rukavice i govoriti drugačije pa i o svojim partnerima”, Ilijaš je kazao da gradonačelnik ima puno pravo raditi što želi s obzirom na to da je on gradonačelnik Grada Zagreba.

“Mi s te strane nemamo problema. Nismo imali nikakvih utjecaja, predsjednik stranke Andrej Plenković dao je otvorene ruke da gradska organizacija donese odluku”, kazao je Ilijaš, piše Jutarnji.

Dolazak Bandića i HDZ-ovaca

Zastupnici HDZ-a i Milana Bandića došli su na sjednicu Gradske skupštine.

Milana Bandića novinari su pitali da komentira situaciju u Skupštini.

“Ja sam lakonski đak”, kazao je Bandić ne odgovarajući konkretno na pitanje.

Nakon što je Gradska skupština postigla kvorum, HDZ-ov Kazimir Ilijaš zatražio je stanku od pola sata. Sjednica će se nastaviti u 13:20.

U startu problemi

Sjednica još nije počela, nema dovoljno vijećnika. Nisu došli ni Bandićevi ni HDZ-ovi vijećnici. Određena je stanka do 11.40.

Jutros je održan sastanak gradskih predstavnika HDZ-a s Plenkovićem. Novinari N1 javljaju da HDZ ostaje pri svojim amandmanima.

Ponovno je odgođen početak sjednice zbog nedostatka kvoruma. Sad je prisutno 23 vijećnika, HDZ-ovih i Bandićevih nema. Sjednica je sada odgođena do 12.40.

Oporba ogorčena

Oporbeni vijećnici odlučili su napustiti Gradsku skupštinu te otići pred zgradu Vlade, piše Jutarnji.

“Oni ne drže samo GUP, nego i građane Grada Zagreba za taoce. Gospodine Plenković, sve je u vašim rukama”, rekla je Anka Mrak Taritaš pred Banskim dvorima.

“Građani su taoci Milana, a najodgovorniji za ovu talačku krizu je premijer Plenković. Oslobodite građane ovog stiska Milana Bandića”, izjavio je Tomislav Tomašević.

“Od prošle godine u Zagrebu traje talačka kriza koju je uzrokovao gradonačelnik Bandić i premijer Plenković. Premijer je krenuo s time da pokuša progurati predsjednicu, što mu nije uspjelo, odgađajući GUP, a svjedoci smo da se GUP odgađa zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Pozivamo premijera da se odluči i da građane Zagreba ne drži taocima unutarstranačkih problema”, kazao je SDP-ov Zvane Brumnić.

“Kriza u Zagrebu se nastavlja, pate građani Grada Zagreba. Sada se vidi gdje tko stoji i tko upravlja gradom. Građani odlučite za godinu dana što ćete i kako ćete, hoćete li podržati i dalje ovakvo djelovanje gradonačelnika ili ćete izabrati one prave koji se brinu za vas i misle na budućnost”, kazao je Vladimir Andrić iz bloka HSLS-a.

Nezavisni zastupnik Renato Petek kazao je da se Zagreb našao između čekića i nakovnja. “S jedne strane je Milan Bandić s interesima vezanim i protkanim u GUP-u, a s druge strane premijer Plenković da se odgodi glasanje o GUP-u dok ne završe unutarstranački izbori. Pozivamo premijera da donese odluku sa stavom, da dozvoli da se nastavi sjednica Skupštine i da vidimo i odlučimo tko je kome žetončić”, kazao je Petek.

Danas su na stolu tri opcije

Jedna je glasanje o GUP-u na kojemu će GUP proći u tom bi slučaju trebao glasati i HDZ.

Druga je glasanje na kojem su protiv i HDZ i oporba, pri čemu GUP pada.

Treća i zadnja opcija je ona u kojoj Bandić povlači GUP s dnevnog reda prije glasanja.

Komentari