Rašeta: Grabar-Kitarović kipti od gnjeva i krivicu za vlastiti poraz prebacuje na Plenkovića

N1

Boris Rašeta, novinar tjednika Express i 24sata, za N1 je komentirao predsjedničke izbore, najavljenu ‘tvrdu kohabitaciju’ između premijera i novoizabranog predsjednika i druge aktualne teme. Za početak se osvrnuo na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, redatelja Darija Juričana.

“Jutros smo vidjeli efektan nastavak Juričanovog performansa sa šatorom. On svoju agendu ispunjava performansima koji neprestanu intrigiraju javnost. Očekuje se premijera njegova filma ‘Kumek’. Do tada možemo očekivati niz akcija. Pitanje što će se zbivati s Milanom Bandićem. I najdužoj kobasici se nađe kraj. Fizički je iscrpljen. Količina dokumenata koji cure je ogromna. Situacija mu je nevesela.

Tu treba dodati i Plenkovićevu poziciju. On sad ima dva načina da odgodi stranačke izbore. Jedan je da sruši Blaženku Divjak i u kontroliranim uvjetima izazove bijes HNS-a koji bi napustio Vladu. U tom slučaju ne preostaje ništa nego raspisivanje parlamentarnih izbora. Gurati stranku u stranačke izbore prije parlamentarnih je samoubilački i besmisleno. Drugi način je da Bandiću sruši GUP. Pitanje je hoće li u tom slučaju žetončići slušati Bandića pa ići na rušenje Vlade. Ako bi se to i dogodilo, Vlada bi morala pasti i Plenković bi morao odgoditi stranačke izbore”, rekao je Rašeta.

“Izbori su pokazali da je najviše birača u političkom centru, eksperimeti s desnicom RH vode u propast”

“Hrvatska nikad nije bila fragmentiranija i bliže stanju rasula. Imamo uvijek između 10 i 12 posto prosvjednog biračkog tijela koje se kretalo od Mirele Holy, preko Mosta, do Dalije Orešković i Mislava Kolakušića. Tih 12 posto je sad potpuno prazno. Do neke mjere ih pokriva Juričan za kojeg vjerujem da nema političku ambiciju. Netko će prteuzeti tih 12 posto.



Ovi izbori su pokazali da je najveći dio Hrvatske u političkom centru i da su ekserimenti sa desnicom nešto što Hrvatsku vodi u propast. Sjećamo se da je Karamarko to napravio i izgubio sedam, osam mandata isključivo zbog desničarenja. Grabar-Kitarović je dobivene izbore na centru također izgubila”, kazao je.

Smatra kako će se HDZ ili okrenti urbanim sredinama, odnosno gradovima ili će se okrenuti isključivo ruralnim sredinama. “Ideje sa desničarenjem su fantazija. HDZ gubi urbanu populaciju, na izborima je izgubio sve velike gradove. Ili će napraviti iskorak prema urbanoj populaciji, a to Plenković svojom kadrovskom politikom čini ili će se zacemetirati u ruralne sredine”, istaknuo je.

“Odnos Plenkovića i Milanovića nalikovat će na priču o Romeu i Juliji, za razliku od odnosa Plenkovića s Grabar-Kitarović”

Prokomentirao je i kako će izgledati odnos premijera i novoizabranog predsjednika.

“Mislim da će odnos Plenkovića i Milanovića nalikovati na priču između Romea i Julije u odnosu na to kakav će biti odnos između Plenkovića i Kolinde Grabar-Kitarović jer se čini da bi se predsjednica aktivno mogla vratiti na političku scenu u smislu da bi se i ona pridružila galeriji Plenkovićevih izazivača. Čini mi se da ona u ovom trenutku kipti od gnjeva i krivicu za vlastiti poraz, koji je u kapitalnom smislu njen poraz, prebacuje na stranku i Andreja Plenkovića”, pojasnio je Rašeta.

Upitan što nam donosi predsjedanje Hrvatske Vijećem EU, odgovorio je: “Sasvim sigurno donosi konsolidaciju pozicije Plenkovića. Sjednicu Vlade potrošio je uglavnom na opis razgovora sa Macronom, a ne sa Milijanom Brkićem. Ne treba sumnjati da će pokazivati raskošno znanje jezika, svih šest koje govori, čime će demonstrirati svoju nadmoć nad stranačkim rivalima”.

Komentari